Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, liderul spiritual al Comuniunii Anglicane, a anuntat vineri ca va parasi functia in luna decembrie, transmite BBC News. Intr-o declaratie postata pe site-ul Arhiepiscopului de Canterbury, se precizeaza ca Williams va reveni in mediul academic preluand un post de profesor in cadrul Colegiului Magdalena al Universitatii Cambridge incepand cu ianuarie 2013.

Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan WilliamsFoto: Agerpres/AP

Rowan Williams, in varsta de 61 de ani, a fost ales al 104-lea Arhieposcop de Canterbury in 2002. Williams a mai predat cursuri de teologie in cadrul universitatilor Cambridge si Oxford.

In declaratia postata pe site, presedintele Comuniunii Anglicane estimate la 77 milioane de membri, a descris activitatea de arhiepiscop drept "un privilegiu imens" adaugand ca decizia de a parasi functia nu a fost una usoara.

Regina Marii Britanii, in calitate de Guvernator Suprem al Bisericii Anglicane, a fost informata de decizie, a precizat Arhiepiscopul.

Rowan Williams va continua sa indeaplineasca sarcinile Arhiepiscopului de Canterbury, atat in cadrul Bisericii Anglicane cat si in cadrul Comuniunii Anglicane (comunitatea credinciosilor Bisericii Anglicane din intreaga lume) pana la sfarsitul anului, a precizat biroul Arhiepiscopului - Palatul Lambeth.

Crown Nominations Commission, comitetul din cadrul Bisericii Anglicane responsabil cu nominalizarea episcopilor, a anuntat ca va alege, "la momentul potrivit" un succesor.

Activitatea lui Rowan Williams s-a remarcat prin incercari repetate de a preveni diviziunile din Biserica Anglicana cauzate de pozitiile conservatorilor si reformistilor fata de casatoriile de acelasi sex, de problema prelatilor homosexuali ori de drepturile femeilor, informeaza Reuters.

Arhiepiscopul de York, John Sentamu, a declarat ca a primit vestea cu tristete. "Ultimul deceniu a fost o perioada grea pentru Biserica Anglicana si pentru Comuniunea Anglicana. Din fericire, Arhiepiscopul Rowan este un lider talentat si remarcabil care a consolidat legaturile afective. In pofida demersului sau curajos, neobosit si sfant, a fost adesea criticat de oameni care ar fi trebuit sa stie mai bine", relateaza BBC News.