Nicolae Timofti / Sursa foto: Agerpres

Nicolae Timofti, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana, a fost ales presedintele Republicii Moldova in Parlamentul de la Chisinau. Alegerea sa pune punct unei crize politice care a durat mai bine de doi ani. Nicolae Timofti, care a anuntat anterior ca prima sa vizita externa in calitate de presedinte ar fi la Bruxelles, a fost votat de 62 de deputati, limita minima pentru alegerea presedintelui fiind 61 de voturi.

UPDATE In discursul de castigator, Nicolae Timofti le-a multumit alegatorilor si si-a luat angajamentul de a apara puterile in stat, "conform constitutiei", si de a promova "conlucrarea puterilor in stat".

UPDATE 13.30: Presedintele Traian Basescu l-a felicitat telefonic pe Nicolae Timofti imediat dupa anuntul votului din Parlament, i-a urat succes in indeplinirea mandatului si sprijinul sauin apropierea de UE, se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei.

"Cu prilejul discutiei care a avut loc la scurt timp dupa confirmarea alegerii domnului Timofti in functia suprema in statul vecin, presedintele Basescu i-a adresat acestuia urari de succes in indeplinirea mandatului si l-a asigurat de sprijinul sau deplin pentru continuarea proceselor de reforma interna si de apropiere de Uniunea Europeana', arata sursa citata.

Cine este Nicolae Timofti, noul presedinte al Republicii Moldova:

Nicolae Timofti are 63 de ani si detine functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova. A fost a saptea oara in ultimii doi ani si jumatate cand parlamentarii moldoveni au incercat sa aleaga un sef al statului.

Candidatura sa a fost sustinuta de liderii aliantei de la putere de la Chisinau - Vlad Filat, Mihai Ghimpu si Marian Lupu.

Timofti este si presedintele Asociatiei Judecatorilor din Republica Moldova. Timofti este, potrivit Publika.md, judecator din 1976, iar din 1996, dupa reforma sistemului judecatoresc, a devenit presedinte al Curtii de Apel. A fost insa destituit in 2001.

Protv Chisinau, citat de Mediafax, arata insa ca Nicolae Timofti este un judecator controversat, figurand pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO intr-un proces de incalcare a libertatii presei. In urma acestei condamnari, CEDO a stabilit ca prejudiciul este de peste patru mii de euro.

In ciuda faptului ca Timofti este decorat cu ordinul "Gloria Muncii" si detinator al titlului de "om emerit", numele sau figureaza pe lista judecatorilor corupti, publicata de liderul Miscarii Antimafie Sergiu Mocanu in urma cu o luna.