Regimul ucrainean impiedica tratamentul medical al opozantei Iulia Timosenko, care sufera de dureri de spate in inchisoare, intr-o tentativa de a o "elimina fizic", a acuzat joi partidul acesteia in Parlament, potrivit mediafax.

Decizia de a o trata pe fosta prim-ministru in inchisoare si nu intr-o clinica specializata "dovedeste intentia de a o elimina fizic pe principala adversara a presedintelui" Viktor Ianukovici, a declarat partidul intr-o petitie citita in fata parlamentarilor de catre deputatul Serghi Sobolev.

"Oficialii i-au propus Iuliei Timosenko sa i se faca o punctie in maduva osoasa in inchisoare. (...) A realiza o procedura neurochirurgicala atat de complicata intr-o celula de inchisoare este inacceptabil si se aseamana mai mult cu o tentativa de omor", a adaugat acesta. Avocatii lui Timosenko au afirmat ca medici de la clinica berlineza Charite au examinat-o pe aceasta in februarie recomandand "spitalizarea" ei intr-o "clinica in afara inchisorii".

Administratia penitenciarului sustine la randul sau ca medicii germani si colegii lor ucraineni i-au propus lui Timosenko un program de tratament in inchisoare si aceasta a refuzat, insistand sa fie tratata in clinica Charite.

Timosenko, in varsta de 51 de ani, incarcerata din august anul trecut, a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in perioada in care a fost seful guvernului.