Mii de e-mailuri ale cuplului prezidential din Siria, precum si corespondente din cercul lor interior de prieteni au fost dezvaluite de activistii opozitiei siriene, facand astfel publica viata privata a dictatorului sirian, relateaza The Telegraph. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, care a primit cele 3000 de e-mailuri din parte unui grup al opozitiei siriene, autenticitatea corespondentei nu poate fi dovedita cu exactitate.

Din corespondenta reiese faptul ca presedintele sirian Bashar Al-Assad, in varsta de 46 de ani, este o persoana capricioasa si aparent neafectata de violentele din tara, in timp ce sotia sa, Asma Al-Assad, in varsta de 36 de ani, isi petrece multe ore facand cumparaturi online sau cautand cele mai recente DVD-uri cu Harry Potter, probabil pentru cei trei copii ai cuplului.

De asemenea, pe 5 februarie, odata cu izbucnirea violentelor sangerooase din orasul Homs, Assad i-ar fi trimis sotiei sale versurile unui melodii de Blake Sheldon, un cantaret american de muzica country. Versurile melodiei par sa reflecte remuscari ale presedintele sirian, ai carui soldati bombardau, din ordinele sale, un oras cu un milion de locuitori.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, care a primit cele 3000 de e-mailuri din parte unui grup al opozitiei siriene, autenticitatea corespondentei nu poate fi dovedita cu exactitate. Pe de alta parte, ziarul britanic afirma ca multe dintre mesajele individuale au fost confirmate de persoanele mentionate in e-mailuri. Cu toate acestea, The Guardian nu exclude posibilitatea unui fals.

Tot din corespondenta reiese ca Assad si-a construit o echipa de consilieri care sa-l ajute in privinta unei strategii mass-media, dar si cum sa se pozitioneze in fata criticilor internationale la adresa regimului sau, potrivit The Guardian.

Activistii spun ca au monitorizat in timp real casutele de e-mail ale cuplului prezidential timp de mai multe luni. Ei pretind ca au folosit informatiile obtinute pentru a-i avertiza pe colegii din Damasc in privinta eventualelor miscari ale regimului impotriva opozitiei siriene.

Corespondenta demonstreaza ca Assad a primit sfaturi din partea Iranului si a unor apropiati de mai multe ori in timpul crizei. Inaintea discursului din decembrie, Assad ar fi fost sfatuit de consilierul sau sa foloseasca un limbaj "puternic si violent" si sa-si arate aprecierea pentru sprijinul acordat de "statele prietene". Assad a fost sfatuit, de asemenea, ca regimul ar trebui sa "scurga" mai multe informatii privind capacitatea militara a Siriei, pentru a convinge publicul ca tara ar putea rezista unei provocari militare.