Prim-ministrul chinez Wen Jiabao a avertizat ca este necesara o reforma urgenta a statului chinez, reforma fara de care ar putea avea loc alte tragedii precum Revolutia Culturala, relateaza BBC News.

Wen JiabaoFoto: AGERPRES

Prim-ministrul Chinei a declarat, in incheierea Congresului National al Poporului, ca statul are sarcina urgenta de realiza reforme politice si economice. Potrivit premierului chinez, reformele trebuie sa fie "treptate si ordonate" acestea fiind esentiale pentru economia tarii.

Wen a avertizat ca problemele ce incep sa apara in societatea chineza, precum coruptia endemica, lipsa de incredere in guvern, acces discriminatoriu la sanatate, pot fi rezolvate doar "prin mai multe reforme economice si politice", relateaza The Telegraph.

"[n.r. In caz contrar] Greseli precum Revolutia Culturala ar putea sa se repete. Orice oficial guvernamental sau membru de partid cu un simt al responsabilitatii ar trebuie sa recunoasca acest lucru", a declarat premierul chinez.

Premierul a facut si o referire la satul sudic Wukan care a tinut, recent, alegeri deschise si transparente dupa ce, la sfarsitul anului trecut, populatia l-a indepartat de la conducere pe secretarul de partid. "Daca oamenii pot sa conduca bine un sat, mi-ar placea sa cred ca pot sa conduca un oras, iar daca pot sa conduca un oras, pot sa conduca un judet", a declarat Wen.

Premierul si-a inceput discursul cerandu-si scuze pentru problemele sociale si economice care au afectat tara in ultimul deceniu. Oficialul a declarat ca, in calitate de lider, "trebuie sa isi asume responsabilitate" pentru problemele cu care s-a confruntat China in timpul mandatului sau.

"Exista loc pentru imbunatatirea muncii mele", a declarat Wen Jiabao, care se afla in ultimul an al mandatului.

In conferinta de trei ore pe care a sustinut-o, Wen Jiabao, a atins probleme diverse precum pretul locuintelor si afacerea Wang - incident cauzat de fostul sef al politiei din orasul provincial Chongqing, Wang Lijun, care a intrat, pe 6 februarie, in Consulatul SUA din Chengdu pentru a cere azil.

Raspunzand unei intrebari din partea presei, Wen Jiabao a declarat ca miscarile democratice din Orientul Mijlociu trebuie "respectate". "Cred ca aceasta miscare spre democratie nu poate fi restrictionata prin forta", a declarat oficialul chinez.