Nouasprezece persoane au fost ucise luni si alte opt au fost ranite intr-un atac asupra unui autobuz de catre presupusi rebeli etiopieni, a declarat marti presedintele regiunii etiopiene Gambella unde s-a produs atacul, aflata la aproximativ 700 de kilometri vest de Addis Abeba, relateaza AFP.

Cinci barbati inarmati cu arme automate, au furat banii si bunurile pasagerilor unui autobuz de transport public inainte de a deschide focul asupra lor, a explicat Omot Odeng Olol, citeaza Mediafax.

"Atacul a avut loc in jurul orei 14:00" (13:00, ora Romaniei), a precizat acesta declarand ca "suspecteaza (...) rebelii".

"Am mobilizat un numar important de forte si suntem in cautarea lor, dar nu au fost inca arestati", a mai continuat el.

Cand politia a ajuns la fata locului, cadavrele erau imprastiate peste tot, a descris acesta. "Acest gen de lucru este cel mai rau scenariu imaginabil".

Regiunea Gambella este una dintre cele mai fertile si mai bogate in resurse din intreaga tara.

In ianuarie, Human Rights Watch (HRW) a acuzat autoritatile etiopiene de expulzarea, uneori cu forta, a mii de localnici de pe pamanturile lor din Gambella inca din 2008 pentru a instala societati straine sau publice si a dezvolta proiecte agricole, agravand tensiunile intre comunitati.

In aceasta regiune, triburile nuer si anuak se confrunta des pentru accesul la resursele de apa si la pamanturile fertile. La sfarsitul lui 2003, treizeci de persoane au fost ucise in violentele dintre aceste doua triburi.

De altfel, 14 persoane au fost ucise in regiune in iunie 2006 intr-un atac asupra unui autobuz de catre oameni armati, la aproximativ 45 de kilometri de orasul Gambella. Rebelii au fost deja suspectati.