Presedintele sirian Bashar al-Assad a anuntat marti organizarea de alegeri legislative data de 7 mai, in conditiile in care acesta se confrunta de un an cu o revolta populara fara precedent impotriva regimului sau, transmite AFP.

"Presedintele Assad a emis un decret fixand alegerile pentru Adunarea poporului (Parlament) pentru data de 7 mai", a anuntat agentia oficiala siriana Sana.

Acest anunt intervine in contextul in care comunitatea internationala astepta marti un raspuns din partea presedintelui sirian la "propunerile concrete" ce i-au fost prezentate de emisarul international Kofi Annan in timpul misiunii sale la Damasc, la sfarsitul saptamanii trecute, care i-a cerut in principal incetarea violentelor.

Autoritatile siriene au sperat sa organizeze acest scrutin la sfarsitul anului 2011, promitand alegeri legislative "libere si transparente". Ar fi fost cel de-al treilea scrutin legislativ in Siria de la venirea la putere a presedintelui Bashar al-Assad, in 2000.

In timpul ultimelor alegeri legislative, in aprilie 2007, Frontul National Progresiv (NFP) - o coalitie de formatiuni conduse de Partidul Baath aflat la putere - a castigat fara surprize majoritatea celor 250 de locuri din Parlament.

Alegerile din Siria sunt denuntate de opozitie si comunitatea internationala drept "o farsa".

Peste 8.500 de oameni au fost ucisi, potrivit ONU, in represaliile lansate de autoritatile siriene impotriva miscarii de protest fata de regimul lui Bashar al-Assad, declansata la 15 martie 2011. Conducerea de la Damasc respinge insa caracterul contestatar al miscarii si insista ca "bande teroriste inarmate" continua sa omoare civili si membri ai fortelor de ordine siriene.