Un tribunal din Guatemala a condamnat un fost soldat la 6.060 de ani de inchisoare pentru rolul pe care l-a avut in masacrul asupra a 201 de persoane in timpul razboiului civil din 1982, relateaza BBC.

Pedro Pimentel Rios, in varsta de 55 de ani, a fost extradat din SUA anul trecut. Este al cincilea fost soldat care a fost condamnat pentru crimele din satul Dos Erres in 1982.

Sentinta este in mare simbolica, pentru ca termenul maxim real este 50 de ani. Fostul soldat a fost condmnat la 30 de ani de inchisoare pentru fiecare crima si la alti 30 pentru crime impotriva umanitatii.

Masacrul de la Dos Erres a fost unul dintre cele mai violente episoade din cadrul conflictului brutal care a durat 36 de ani in Guatemala.

O unitate speciala a armatei guatemaleza au atacat satenii pe care ii suspectau ca ofera adapost secret membrilor gherilei de stanga. Timp de trei zile, soldati au ucis sistematic sute de barbati, femei si copii, aruncand cadavre intr-o fantana. Se estimeaza ca 200.000 de oameni au murit in timpul razboiului civil care s-a incheiat in 1996.

Pimentel a trait in California timp de multi ani inainte de a fi arestat in 2010 si a fost extradat in 2011. El neaga orice implicare in masacru.