​Alegatorii elvetieni au respins duminica o propunere ce prevedea cresterea duratei vacantei minime anuale a angajatilor, de la patru la sase saptamani, dupa ce companiile au avertizat ca astfel vor fi afectate competivitatea si locurile de munca, transmite Reuters. Initiativa a fost propusa de sindicatul Travail.Suisse, care a sustinut ca patru saptamani de vacanta sunt insuficiente pentru elvetieni, deoarece presiunea de la locul de munca s-a intensificat mult in ultimele decenii, determinand cresterea nivelului de stres si probleme de sanatate printre angajati.

"NU" pentru initiativa sindicalaFoto: Agerpres

Propunerea a fost respinsa de circa 67% dintre alegatorii care au votat la referendumul de duminica.

Reuters scrie ca Elvetia are reputatia unei tari cunoscute pentru eficienta si harnicia angajatilor sai, lucruri care au ajutat la atragerea de companii straine si la plasarea pe primele locuri in topul competitivitatii.

Sindicatul Travail.Suisse a afirmat ca referendumul a avut loc "intr-o perioada proasta", din cauza temerilor economice determinate de criza din zona euro.

"Pentru multi alegatori, a fost de inteles ca actualele ingrijorari legate de locurile lor de munca au avut prioritate in fata bunastarii pe termen lung a cetatenilor si mediului de afaceri din Elvetia", a precizat sindicatul intr-un comunicat, adaugand ca oponentii initiativei au recurs la o "campanie de inducere a fricii" si "s-au jucat cu incertitudinea angajatilor".

Principala asociatie a angajatorilor, care a manifestat vehement impotriva propunerii, a salutat rezultatul votului de duminica.

"Rezultatul deNula aceasta initiativa reprezinta unDapentru mentinerea competitivitatii companiilor elvetiene si asigurarea locurilor de munca", se precizeaza intr-un comunicat al patronatului.

"Adoptarea propunerii ar fi crescut costurile cu forta de munca, deja foarte mari in Elvetia, si ar fi costat suplimentar companiile circa sase miliarde de franci elvetieni pe an", afirma angajatorii.

Reuters scrie ca un angajat elvetian are un concediu anual de cinci saptamani, multe firme oferind mai mult decat perioada obligatorie.

In 2002, alegatorii elvetieni au respins o propunere ce viza reducerea saptamanii de munca de la 42 de ore la 36 de ore.