Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) de la Chisinau au anuntat luni candidatul comun pentru functia de presedinte al R. Moldova, anunta Publika.md. Acesta este judecatorul Nicolae Timofti, iar punerea sa in functie depinde de votul de vineri al parlamentului. R. Moldova nu are un presedinte de doi ani si jumatate.

Liderii aliantei de la putere de la Chisinau - Vlad Filat, Mihai Ghimpu si Marian Lupu - au anuntat luni, intr-o conferinta de presa comuna, numele candidatului AIE pentru functia de presedinte. Numele judecatorului Nicolae Timofti a fost vehiculat de ceva vreme la Chisinau.

Acesta are 64 de ani, este presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si al Asociatiei Judecatorilor din Republica Moldova. Timofti este, potrivit Publika.md, judecator din 1976, iar din 1996, dupa reforma sistemului judecatoresc, a devenit presedinte al Curtii de Apel. A fost insa destituit in 2001.

Protv Chisinau, citat de Mediafax, arata insa ca Nicolae Timofti este un judecator controversat, figurand pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO intr-un proces de incalcare a libertatii presei. In urma acestei condamnari, CEDO a stabilit ca prejudiciul este de peste patru mii de euro.

In ciuda faptului ca Timofti este decorat cu ordinul "Gloria Muncii" si detinator al titlului de "om emerit", numele sau figureaza pe lista judecatorilor corupti, publicata de liderul Miscarii Antimafie Sergiu Mocanu in urma cu o luna.

Timofti are nevoie de votul parlamentului pentru obtinerea functiei de presedinte, insa estimarile din presa moldoveneasca sunt ca ar avea sansa sa le obtina, iar Republica Moldova sa aiba, dupa doi ani si jumatate, un presedinte.​