​​Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Ingo Mannteufel, seful redactiei ruse a Deutsche Welle, afirma ca Germania are interese economice puternice in Rusia, dar ca Berlinul nu uita de obligatiile sale in contextul apartenentei la UE. Multe din evolutiile anului 2012 – in energie, economie si politica, depind in opinia jurnalistului german de atitudinea pe care Vladimir Putin o va avea in acest al treilea mandat al sau la Kremlin.

Ingo MannteufelFoto: Deutsche Welle

Multi analisti si politicieni acuza ca relatia privilegiata dintre Germania si Rusia ar impiedica formularea unei politici comune europene in relatia cu Moscova. De unde vine insa acest parteneriat intre cele doua tari?

Ingo Mannteufel: Nu cred ca bunele relatii ruso-germane stau in calea unei politici comune europene in chestiunea ruseasca. La fel nu cred ca o inrautatire a relatiilor bilaterale ar insemna automat o degradare a relatiilor UE-Rusia. In orice caz, decidentii germani sunt constienti ca politica germana nu are voie sa provoace dezavantaje pentru tarile din Europa Centrala si de Est asa cum a fost cazul in trecut. Cred ca doamna Angela Merkel incearca sa gaseasca un echilibru intre interesele economice puternice ale Germaniei in Rusia si datoria de a impulsiona o dezvoltare stabila a statelor UE din estul continentului.

Ca Rusia a devenit un partener important pentru Germania si invers este rezultatul mai multor factori. Istoria ne arata ca Germania a fost secole la rand poarta rusilor catre Europa. Astazi, liantul celor doua state este reprezentat de potentialul economic si comercial. Germania este o piata uriasa de desfacere pentru resurse energetice rusesti, in special gaze naturale. Rusia este o piata extrem de profitabila pentru produse “made in Germany”, in special pentru autovehicule si tehnologie industriala.

UE doreste sa accelereze acordul cu Rusia de modernizare in sectorul energetic. Va sprijini Germania politic acest proces?

I.M.: Parteneriatul de modernizare ruso-european a fost semnat la summitul UE-Rusia de la Rostov pe Don din vara lui 2010. Germania a nasit practic aceasta idee, ea fiind o evolutie naturala a ideii promovate inca din 2008 de ministrul de externe german de atunci, Frank-Walter Steinmeier, care dorea un parteneriat ruso-german in acest sens. Ce se dorea: realizarea unor progrese in functionarea statului de drept printr-o cooperare in economie si schimbul tehnologic. Astfel, Steinmeier dorea sa obtina fundamente mai solide pentru o relatie de incredere sporita intre cele doua tari.

UE a preluat practic ideea germana, problema este ca viziunile despre cat anume va dura aceasta modernizare si cat de profunda va fi ea sunt extrem de divergente intre cele doua parti. In opinia mea, accelerarea acestui acord de modernizare depinde in mare masura de politica pe care o va promova Vladimir Putin acum dupa realegere. In Germania exista indoieli puternice despre viitorul mandat al sefului de la Kremlin. Inca nu este clar daca Putin va vrea intr-adevar sa modernizeze tara sau daca traditionalul sau stil paternalist va duce Rusia la stagnare in procesul de reformare a statului.

Moscova s-a aratat dispusa sa construiasca sau sa preia si sa opereze centrale energetice in Germania. Planurile de investitii ar insuma conform estimarilor circa 15 miliarde Euro. Dar in ciuda relatiei privilegiate, Rusia nu a primit un acord politic din partea Berlinului. De ce?

I.M.: Este o intrebare dificila, voi incerca sa rezum raspunsul la patru factori care mi se pare esentiali. In primul rand, piata energetica germana este impartita intre cateva companii mari cu influenta considerabila. In al doilea rand, procedura de aprobare a constructiei de centrale energetice dureaza in Germania ani, nu luni, din cauza criteriilor extrem de stricte ce trebuie indeplinite. In al treilea rand, in ciuda parteneriatului ruso-german, Republica Federala este in continuare sceptica in ceea ce priveste un rol sporit al companiilor rusesti pe piata interna a energiei. Si nu in ultimul rand trebuie sa amintim si faptul ca reglementarile europene pentru crearea unei piete comune a energiei in Uniune reprezinta obstacole dificile pentru accesul Rusiei.

Va indeplini Vladimir Putin asteptarile afaceristilor germani in noul sau mandat? Sa nu uitam ca relatiile comerciale bilaterale insumeaza peste 50 de miliarde Euro anual.

I.M.: Este o intrebare pe care si-o pun foarte multi reprezentanti ai economiei germane in prezent si la care, din cate stiu eu, nu au gasit un raspuns clar inca. Va depinde de maniera in care Putin va decide sa continue relatiile comerciale cu Germania. E drept insa ca nimeni nu se asteapta la o inrautatire substantiala a volumului de schimburi comerciale. Ramane aceeasi intrebare despre intentiile lui Putin in acest nou mandat. Afaceristii germani sunt constienti ca Rusia trebuie sa se modernizeze pentru ca ei sa aiba potential de exporturi pe piata Federatiei. De asemenea, acestia isi doresc o combatere mai activa a coruptiei pentru ca Rusia sa ramana la fel de atractiva ca partener comercial

La ce ne putem astepta pe plan international de la cooperarea politica dintre Germania si Rusia?

I.M.: Cred ca relatiile politice bilaterale functioneaza relativ fara probleme. Singura problema spinoasa este procedura germana de acordare a vizelor pentru cetatenii rusi pe care Moscova a califica drept foarte restrictiva. In relatiile Rusiei cu Occidentul exista insa o sumedenie de probleme: de la retorica antioccidentala a lui Putin din campania electorala pana la atitudinea controversata a Moscovei in chestiunea Siriei, a scutului NATO antiracheta si a programului nuclear iranian. Acestea vor fi coordonatele principale ale conflictelor diplomatice dintre Rusia si Vest la care ne putem astepta in 2012.

Germania considera ca bunele sale relatii cu Rusia ar putea cataliza un compromis in aceste chestiuni. Parerea mea este insa ca actuala coalitie la guvernare in Germania este constienta de apartenenta Berlinului la Occident si de faptul ca nu are voie sa existe o divagare ruso-germana in detrimentul pozitiei partenerilor vestici.