Cresterea populatiei mondiale si incalzirea climatica, ce agraveaza inundatiile si secetele, prezinta o amenintare la adresa resurselor de apa dulce, in cazul in care nu se va face nimic pentru a imbunatati gestionarea acestora, avertizeaza cel de-al patrulea raport mondial al Natiunilor Unite pe aceasta tema, citat luni de AFP.

Canalele de exploatare spre panzele freatice 's-au triplat, cel putin, in ultimii 50 de ani', subliniaza raportul, realizat in colaborare cu UNESCO si publicat in deschiderea celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apei la Marseille, potrivit Agerpres.

'Indiferent de cat de mari sunt volumele continute de aceste rezervoare naturale, ele risca, intrucat nu este vorba despre resurse regenerabile, sa sfarseasca prin a fi epuizate daca nu sunt gestionate in mod corect', explica raportul. In anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au 'atins deja limite critice', potrivit aceleiasi surse. Cu o populatie mondiala care a depasit pragul de sapte miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma sa creasca cu 70% pana la orizontul lui 2050, cu o cerere crescanda pentru produsele de origine animala, care necesita cantitati enorme de apa.

'De fapt, noteaza raportul, aceasta crestere a cererii alimentare ar urma sa se traduca printr-o crestere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezinta deja actualmente 70% din consumul global de apa'. Aceste cifre risca sa fie chiar si mai ridicate in absenta unor reforme aprofundate aplicate productiei si randamentului agricole, subliniaza autorii documentului.