Airbus si sase companii aeriene europene si-au exprimat la unison opozitia fata de taxa pe dioxidul de carbon implementata de Uniunea Europeana conform Agerpres.

Airbus si companiile British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin si Iberia, explica faptul ca doresc sa ii 'alerteze' pe liderii politici 'cu privire la consecintele economice' ale acestei taxe, ce reprezinta o amenintare 'inadmisibila' pentru sectorul lor de activitate, potrivit aceleiasi surse.

Initiativa, dezvaluita la sfarsitul zilei de duminica de Financial Times, are loc pe fondul unei polemici relansate in aceasta saptamana de represalii comerciale chineze ce vizeaza Airbus, conform grupului EADS, compania-mama a constructorului european de aeronave.

Patronul EADS, Louis Gallois, a anuntat joi ca Beijingul refuza sa aprobe comenzile pentru 45 de aparate /10 A380 si 35 A330/ plasate de companii chineze, din cauza taxei pe carbon europene. Aceasta taxa, intrata in vigoare pe hartie incepand cu 2012, obliga companiile care opereaza in Uniunea Europeana, indiferent de tara de origine, sa cumpere echivalentul a 15% din emisiile lor de CO2, adica 32 de milioane de tone, pentru a lupta impotriva incalzirii climatice.