Tinerii irakieni perceputi ca fiind devianti sau homosexuali, "emo", sunt de mai multe saptamani obiectul unei campanii de agresiuni care s-a soldat deja cu cel putin 15 morti, potrivit grupurilor de aparare a drepturilor omului, dar Bagdadul dezminte aceste informatii, potrivit AFP.

"14 adolescenti au fost ucisi intr-o luna, dintre care 7 prin lapidare si cinci impuscati", a declarat duminica o sursa din spitalul Roussafa din Bagdad. Un alt cadavru a fost descoperit in urma cu doua zile la Bayaa, in vestul Bagdadului, potrivit unei alte surse medicale.

"Mai multe incidente s-au produs in ceea ce priveste adolescentii pe care ii numesc 'emo', soldate cu cinci morti la Bagdad, in special in cartierul conservator siit Sadr City", a confirmat pentru AFP un oficial al ministerului de Interne.

Dar bilantul este in realitate mult mai dur, potrivit asociatiilor de aparare a drepturilor Omului, care acuza autoritatile ca inchid ochii in aceasta privinta.

In tarile occidentale, "emo", de la cuvantul englez "emotional", sunt in general tineri care asculta muzica alternativa si poarta in general haine negre, cu tunsori specifice. In Irak, termenul este adeseori considerat sinonim cu homosexualii.

Potrivit International Gay and Lesbian Human Rights Commission, cu sediul la New York, Irakul, unde nicio lege nu interzice homosexualitatea, se afla in pragul unui "nou val de violente anti-homosexuale".

"Aproape 40 de persoane au fost rapite, torturate brutal si ucise. Autoritatile irakiene nici nu au raspuns nici nu au condamnat public aceste violente", care afecteaza in special zonele majoritar siite din Bagdad si Bassora (sud), afirma aceasta asociatie.

Potrivit Organizatiei pentru libertatea femeilor din Irak, anumite militii islamiste "decreteaza pedeapsa cu moarte impotriva oricarei persoane care nu corespunde" definitiei traditionale a familiei - un sot, o sotie - considerata "piatra unghiulara a unei societati islamice pioase".

Aceasta organizatie afirma ca "42 de homosexuali au fost ucisi pana in prezent, majoritatea fiind turnati in blocuri de beton, iar unii dintre ei fiind dezmembrati".

Locuitorii din bastionul siit Sadr City spun ca "o lista cu 22 de nume de adolescenti a fost afisata in ultimele zile pe strada principala din Sadr City, cerand familiilor sa aiba grija de copiii lor, in caz contrar urmand a fi pedepsiti". Ea era semnata de milita Saraia al-Gadhab (Brigazile maniei).

Ministerul irakian de interne sustine insa ca "nu s-a inregistrat niciun caz de crima pe baza fenomenului 'emo'". "Toate cazurile de crime despre care este vorba au fost legate de razbunari sau au avut motive sociale, criminale sau politice", potrivit sursei citate.

Ministerul avertizeaza "anumite grupuri extremiste tentate sa se erijeze in protectori ai legilor morale si religioase si sa atace oameni pe baza stilului sau a coafurii lor, deoarece Constitutia garanteaza libertatile publice".

Un lider religios siit, seicul Moustafa al-Yakoubi, a criticat manifestarile violente fata de "emo".

Un purtator de cuvant al ministerului pentru Drepturile omului, Kamil al-Amine, spune ca acest subiect ar trebui abordat cu adolescentii pe carea "educatiei", si nu a violentei.

Dar un alt comunicat, datand din 13 februarie si disponibil inca pe site-ul de internet, ministerul de Interne vorbeste despre ca "fenomenul 'emo', sau adoratorii diavolului'", si evoca un "fenomen amenintator".