16 civili afghani, printre care copii si persoane in varsta, au fost masacrati de un soldat american care si-a parasit baza duminica dimineata pentru a comite un adevarat carnagiu in provincia Kandahar, bastion al talibanilor din sudul Afghanistanului, relateaza AFP.

11 persoane au fost masacrate intr-o casa, patru in alta si una intr-o a treia locuinta, in doua sate diferite.

Un ziarist AFP, aflat la locul tragediei, care ar putea agrava si mai mult tensiunea cronica dintre populatie si trupele straine, a relatat ca unele cadavre erau arse partial, printre care si cele ale unor "copii de 2 sau 3 ani".

Statele Unite si-au prezentat "cele mai sincere condoleante" pentru familiile victimelor. "Acest act violent comis impotriva prietenilor nostri afghani ne intristeaza", a spus un purtator de cuvant al departamentului de Stat.

Duminica, in jurul orei locale 3,00 dimineata, un soldat american a iesit din baza sa si a inceput sa traga in civili. "Zece pana la 16 persoane sunt moarte sau ranite", a declarat Ahmad Jawed Faysal, un purtator de cuvant al guvernului din provincia Kandahar.

"Din ce stim, exista victime in doua sate, Alokozai si Garrambai", in districtul Panjwayi din Kandahar, a adaugat acesta.

Precedentul bilant vorbea de trei morti. O delegatie, formata din membri ai "politiei, guvernului local si ISAF", forta armata a NATO, se indreapta spre locul incidentului si ar trebui sa anunte primele concluzii duminica dupa-amiaza, a continuat acesta.

ISAF, contactat in mai multe randuri, a refuzat sa comunica orice bilant provizoriu.

"Un soldat a iesit din baza si a inceput sa traga. A revenit in biroul sau si a fost arestat", a afirmat un oficial occidental.

"Un militar american a fost arestat duminica in legatura cu un incident care a provocat victime civile", a recunoscut ISAF, intr-un comunicat, adaugand ca "regreta profund incidentul".

Provincia Kandahar este un bastion al talibanilor, alungati de la putere in 2001 de o coalitie internationala condusa de Statele Unite.