Mii de persoane au manifestat sambata la Budapesta in fata parlamentului ungar, pentru "o noua republica" si impotriva premierului conservator Viktor Orban, relateaza AFP.

Aproape 10.000 de oameni s-au strans la apelul organizatiei Szolidaritas mozgalom (Miscarea de solidaritate) si a partidului ecologist de opozitie LMP.

Unul dintre organizatori, Peter Konya, a afirmat ca "societatea ungara a suportat destule si a ajuns la capatul puterii sale de a suporta noi majorari de impozite" sau alte masuri de austeritate.

In timpul manifestarii, LMP a demarat strangerea de semnaturi pentru organizarea unui referendum asupra conditiilor de munca si ale alocatiei pentru somaj. Partidul trebuie sa stranga 200.000 de semnaturi.

O manifestatie de mai mare amploare impotriva lui Viktor Orban este asteptata in 15 martie, cu ocazia zilei nationale a Ungariei.

In data de 2 ianuarie, un protest impotriva lui Orban a atras circa 70.000 de oameni.

Controversatul premier ungar este acuzat de opozitie de tendinte autoritare in timp ce, incepand cu 17 ianuarie, Comisia Europeana a lansat trei proceduri de infringement impotriva Budapestei.