Oamenii din Iitate cresteau vite de cea mai buna calitate. Dar, la un an de la catastrofa nucleara de la Fukushima, provocata de un tsunami gigant, satul altadata prosper a devenit o localitate fantoma, iradiata, iar fermierii au renuntat acum la orice speranta de a reveni acasa, relateaza AFP.

Aproximativ 6.000 de persoane au fugit din aceasta comunitate agricola situata pe coasta de nord-est a Japoniei, abandonandu-si casele si afacerile.

Astazi, cutiile postale si automatele pentru distributia de bauturi sunt incuiate. Raioanele supermarketurilor sunt goale si strazile care rasunau altadata de mugetele vitelor sau de zgomotul tractoarelor sunt parasite.

Cateodata, linistea este acestui sat acoperit de zapada este sparta de urletul unui caine sau de trecerea unei masini de patrulare a politiei, in cautarea eventualilor hoti.

O mica parte dintre locuitori a ramas insa aici, printre care o suta de pensionari dintr-un azil, prea batrani pentru a se mai putea misca. Mai multi angajati vin zilnic pana in sat pentru a-i ingriji.

Iitate este situat imediat in exteriorul zonei de excluziune de 20 de km stabilita de autoritati in jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi, dupa ce reactoarele sale au inceput sa intre in fisiune si sa arunce particule radioactive in orele care au urmat trecerii tsunamiului, in 11 martie.

Dar particulele radioactive din aer, apa si sol nu s-au oprit in interiorul acestei frontiere fictive si satul a fost evacuat cand oamenii de stiinta au descoperit ca a fost grav contaminat.

Iitate, la doua luni dupa tsunami

Serviciile administrative au fost transferate intr-o mica localitate situata la 20 km departare si satenii au fost dispersati, majoritatea in case prefabricate.

"Stiu ca voi muri aici", marturiseste, pentru AFP, Hatsui Akaishisawa, o agricultoare in varsta de 80 de ani, mutata la Matsukawa, in centrul prefecturii Fukushima, in cel mai mare complex de locuinte temporare destinat rezidentilor din Iitate.

"Sigur ca vreau sa ma intorc la mine, dar nu pot si stiu ca nu voi putea sa mai cultiv orezul meu", adauga ea.

Animalele, a caror carne era vanduta altadata cu prestigioasa marca "vita de Iitate", au disparut, vandute la pret redus sau ucise pentru ca aceste produse foarte pretuite in trecut devenisera de nevandut acum.

"Chiar daca vom reveni acolo, nu vom mai creste niciodata vaci", regreta Masako Kobayashi, o agricultoare de 79 de ani. "Nu le mai putem da nici macar o mana de fan, din cauza radiatiilor".

Guvernul japonez a anuntat ca la sfarsitul lunii martie va redesena zona de evacuare din jurul centralei nucleare, pentru a lua in calcul diferitele nivele de contaminare.

Iitate risca sa fie impartita in mai multe zone, une considerate sigure, altele necesitand decontaminare si altele ramanand zone interzise.

Luna trecuta, invitat la un festival de muzica la New York, primarul, Norio Kanno, a declarat ca Iitate este "inca un oras fantoma". El s-a angajat ca toti locuitorii vor reveni acasa, dar multi dintre acestia sunt sceptici.

"Viitorul in Iitate nu e roz, e mai degraba problematic", spune Shigeru Hanai, un frizer in varsta de 50 de ani, revenit temporar la salonul sau.

"Chiar daca ni se va spune 'Puteti sa va intoarceti acasa', cum voi putea sa muncesc fara clienti?", se intreaba el.

Situatia centralei Fukushima pare sa fie sub control acum, dar dezmembrarea instalatiilor sale va dura celo putin 40 de ani.

Revenirea la normalitate a oraselor si satelor chiar si usor contaminate este foarte costisitoare si complicata, in special din cauza solului poluat care trebuie scos, dar pentru care nu s-a gasit inca o solutie de depozitare.

Si totusi, unii oameni cred inca in viitorul Iitate.

Mihori Takahashi, vanzatoare in varsta de 30 de ani, spune ca vrea sa revina cu orice pret in satul sau, alaturi de sotul ei.

"Satenii batrani spun ca vor sa revina si sa moara acolo. Dar eu vreau sa ma intorc pentru a trai acolo".