Ministrii afacerilor externe din Rusia si din tarile arabe au cerut sambata stoparea violentelor din Siria "indiferent de unde provin", la capatul unei reuniuni organizate la Cairo cu scopul de a identifica o solutionare la criza care a ucis mii de oameni in ultimul an in aceasta tara, relateaza AFP. Reuniunea a fost marcata de acuzatiile Arabiei Saudite potrivit carora opozitia Rusiei in Consiliul de Securitate a permis continuarea violentelor.

Membru in Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a blocat deja, ca si China, doua rezolutii care condamnau represiunea condusa de regimul lui Bashar al-Assad.

Iar Moscova a respins un nou text american in Consiliul de Securitate care cerea stoparea "imediata" a violentelor si cerea opozitiei sa se "abtina de la orice violenta" in cazul in care puterea va respecta cerintele acestei rezolutii.

Sambata, Rusia si tarile Arabe au cazut de acord asupra a cinci puncte, solicitand in primul rand "stoparea violentelor indiferent de unde provin", au anuntat ministrii qatarez si rus ai afacerilor externe, seicul Hamad ben Jassem al Thani si Serghei Lavrov.

Acordul refuza orice interventie straina si cere punerea in practica a unui "mecanism de supraveghere impartial" si autorizarea accesului ajutorului umanitar fara ingradiri, a spus ministrul qatarez, care a citit comunicatul final.

Rusia si statele arabe isi anunta in sfarsit sustinerea pentru misiunea trimisului ONU si al Ligii Arabe in Siria, Kofi Annan, care se afla la Damasc sambata.

Cele cinci puncte se bazeaza pe rezolutia Adunarii general a ONU adoptata in 16 februarie si pe deciziile Ligii Arabe.

"Astazi, cel mai urgent lucru este sa punem capat violentelor, indiferent care este originea lor", declarase Lavrov, inaintea intalnirii cu omologii sai arabi, apreciind ca atat fortele guvernului cat si cele ale opozitiei trebuie sa paraseasca orasele siriene.

Dar pentru Qatar incetarea focului nu este suficienta.

"Exista un genocid sistematic din partea guvernului sirian in timp ce noi vorbim in acest moment de incetarea focului", a afirmat seicul Hamad ben Jassem al Thani. "Nu putem accepta doar o incetare a focului".

Ministrul a apreciat ca a venit momentul pentru trimiterea unor forte arabe si internationale in Siria.

Arabia Saudita a afirmat ca veto-ul exprimat de Rusia si de China fata de rezolutiile ONU au permis regimului lui Bashar al-Assad sa continue violentele.

Pozitia "tarilor care au facut sa esueze rezolutia Consiliului de Securitate si votul impotriva rezolutiei Adunarii generale asupra Siriei au dat regimului sirian un permis pentru continuarea practicilor sale brutale impotriva poporului sirian, fara compasiune si fara mila", a declarat seful diplomatiei saudite, Saoud al-Faycal.

Lavrov a insistat asupra faptului ca tara sa nu "protejeaza niciun regim". "Noi protejam dreptul international", a sustinut acesta.

Aceste discutii ruso-arabe au avut loc in momentul in care Kofi Annan s-a intalnit la Damasc cu presedintele Assad, care a afirmat ca este favorabil oricarui efort "sincer" pentru rezolvarea crizei.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, aproximativ 8.500 de oameni si-au pierdut viata in violentele care zguduie Siria de un an.