Politia italiana a recuperat o colectie de 37 de picturi exceptionale ce au fost furate in urma cu peste 40 de ani si care cuprinde, printre altele, o lucrare semnata de Van Dyck, precum si creatii atribuite lui Rubens si El Greco, relateaza The Telegraph.

Picturile in ulei, estimate la o valoare de 7,5 milioane de euro, au fost furate in 1971 din casa unui bogat om de afaceri din Roma, dar au fost redescoperite recent, cand politia a efectuat razii la doua locuinte din capitala italiana, detinute de o femeie in varsta de 50 de ani.

Autoritatile au fost alertate in legatura cu locul in care se afla operele de arta cand femeia a decis sa scoata la licitatie patru dintre ele.

Femeia si sotul sau au sustinut ca au cumparat tablourile acum 20 de ani, iar cei doi au fost pusi sub acuzare pentru primirea de bunuri furate.

Tablourile includ opere precum "Portretul unui Cavaler" de Van Dyck, "Hristos pe Cruce" de Rubens si "Botezul lui Hristos" de Nicolas Poussin, un pictor francez din secolul al XVII-lea care si-a petrecut marea parte a activitatii sale artistice la Roma.

Dintre lucrarile mai putin cunoscute se numara o versiune rara cu "Madonna si Copilul" realizata de pictorul italian din secolul al XIII-lea Berlinghiero Berlinghieri, precum si o creatie a unuia dintre discipolii lui Caravaggio.

De asemenea, doua dintre capodopere ar fi fost pictate de Rubens si El Greco, insa aceste atribuiri nu au fost deocamdata confirmate.

Pentru cinci alte lucrari de arta, ce au fost furate in acelasi timp, nu se cunosc inca autorii lor.

"Rar se intampla sa recuperezi o cantitate atat de mare de opere de o asemenea importanta artistica", a spus Rossella Vodret, expert in cadrul ministerului de cultura italian.