Meir Dagan, fost sef al serviciilor israeliene de informatii Mossad, se declara impotriva atacarii siturilor nucleare iraniene, relateaza AFP.

"A ataca Iranul inainte de a reflecta la toate celelalte abordari nu este o solutie viabila", a afirmat Dagan, potrivit extraselor dintr-un interviu acordat televiziunii americane CBS si care va fi difuzat integral duminica.

Barack Obama "a spus clar ca optiunea militara este avuta in vedere si ca nu va lasa Iranul sa se doteze cu arma nucleara si din experienta mea am incredere in presedintele american", a adaugat Meir Dagan, care a renuntat la functia sa in ianuarie 2011, dupa opt ani petrecuti in fruntea Mossad.

Statul evreu si-a multiplicat in ultimele saptamani amenintarile privind o interventie militara destinata sa impiedice Teheranul sa realizeze progrese ireversibile spre obtinerea armei atomice.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni, intr-un discurs sustinut la Washington, ca nici diplomatia si nici sanctiunile nu au reusit sa franeze dezvoltarea controversatului program nuclear al Iranului, adaugand: "Niciunul dintre noi nu isi poate permite sa astepte mult mai mult".

Presedintele Obama, care s-a intalnit luni cu Netanyahu, nu a exclus o recurgere la forta, ca ultima solutie, dar a spus ca prefera calea diplomatica si sanctiunile internationale. Teheranul sustine ca programul nuclear pe care il dezvolta are un caracter pasnic.