Printre liderii principalelor cinci tari europene, cancelarul german Angela Merkel este cea mai apreciata de catre cetatenii europeni, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy este cel mai putin popular, potrivit unui sondaj de opinie realizat in Germania, Spania, Italia, Franta si Marea Britanie.

Daca Nicolas Sarkozy si Angela Merkel se bucura de o notorietate comparabila in cele cinci tari (93% pentru primul si 92% pentru cea de a doua), in schimb seful statului francez a obtinut doar 33% opinii favorabile si 58% nefavorabile. Liderul german are insa 50% opinii favorabile si 41% nefavorabile, scrie AFP.

Premierul britanic David Cameron este cunoscut de 88% dintre cei chestionati si are 44% opinii favorabile si acelasi procent de opinii nefavorabile.

Printre cele doua personalitati nou aparute, prim-ministrul italian Mario Monti este cunoscut de 74% dintre participantii la sondaj si 36% au o parere buna despre el.

Spaniolul Mariano Rajoy este cel mai putin cunoscut dintre cei cinci lideri europeni (63%). El a obtinut 27% opinii favorabile si 34% nefavorabile.

Sondajul a fost realizat de institutul pentru sondarea opiniei publice BVA pentru cotidianul francez 20minutes, in Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania, intre 20 si 29 februarie, pe internet, pe un esantion reprezentativ de 4.217 persoane in varsta de peste 15 ani.