Un britanic si un italian, luati ostatici in Nigeria din mai 2011, au fost ucisi de rapitorii lor, inainte de a se demara actiunea de salvare pregatita joi de fortele nigeriene sprijinite de Marea Britanie, a anuntat ministrul britanic David Cameron, citat de AFP.

Presedintele nigerian Goodluck Jonathan a anuntat, la randul sau, ca persoanele vinovate de moartea ostaticilor au fost arestate si ca britanicul si italianul au fost rapiti de grupul islamist Boko Haram. Cei doi ostatici, ingineri de profesie, au fost rapiti pe 12 mai din orasul Birnin Kebbi, situat in nord-estul Nigeriei, in apropiere de granita cu Nigerul. Grupul islamist Aqmi, ramura a retelei nord-africane Al-Qaida, activeaza in Niger si este recunoscut pentru rapirile de muncitori straini.

Autoritatile nigeriene si cele britanice au planificat o operatiune "pentru a se incerca salvarea lui Chris si Franco", a explicat premierul David Cameron, intr-un discurs televizat, precizand ca a aprobat interventia joi. Chris McManus, un cetatean britanic, si Franco Lamolinara, un italian de 48 ani, "si-au pierdut viata", a precizat prim-ministrul britanic, adaugand ca, "potrivit primelor indicii, cei doi barbati au fost ucisi de rapitorii lor inainte de a putea fi salvati".

David Cameron nu a furnizat, totusi, detalii suplimentare, insa a mentionat ca cei doi barbati au fost rapiti de teroristi, care "i-au avertizat clar ca ii vor ucide". "Dupa luni de zile in care nu am stiut unde se afla, am primit informatii credibile privind localizarea lor", a explicat David Cameron.

Premierul italian Mario Monti i-a cerut, de asemenea, "o reconstituire detaliata" a faptelor presedintelui nigerian Goodluck Jonathan.