Statele Unite au oferit Israelului armament avansat, cu conditia ca autoritatile de la Ierusalim sa fie de acord sa nu atace instalatiile nucleare ale Iranului pana in 2013, a relatat joi publicatia israeliana Maariv, preluata de New York Post. Marti, postul de televiziune israelian Channel 2 a relatat, citand "un inalt oficial american", ca Guvernul de la Ierusalim ar fi decis deja sa atace instalatiile nucleare ale Iranului.

Netanyahu si Obama, la Casa Alba (5 martie 2012)Foto: Agerpres

Potrivit informatiilor, Administratia de la Washington s-a declarat dispusa sa cedeze Israelului, printre altele, bombe capabile sa distruga buncare fortificate si avioane folosite la realimentarea cu combustibil in zbor.

Citand surse diplomatice occidentale si din domeniul serviciilor de informatii, Maariv afirma ca presedintele Barack Obama ar fi facut aceasta oferta in timpul discutiilor pe care le-a avut cu premierul Benjamin Netanyahu, la Casa Alba, la inceputul acestei saptamani.

Sursele Maariv afirma ca, potrivit intelegerii, Israelul nu va ataca Iranul pana in 2013, dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite, programate anul acesta la 6 noiembrie.

Luni, premierul Netanyahu a declarat ca sanctiunile impotriva Iranului nu au avut efectul scontat, adaugand ca "niciunul dintre noi nu-si poate permite sa mai astepte mult" inainte de a actiona impotriva controversatului program nuclear iranian.

Miercuri insa, seful Executivului de la Ierusalim a afirmat intr-un interviu pentru FOX News Channel ca nu crede ca razboiul cu Iranul este inevitabil.

La randul sau, Barack Obama a afirmat ca inca exista "o fereastra de oportunitate" pentru ca disputa sa fie rezolvata diplomatic.

Netanyahu ar fi decis deja sa atace Iranul

Marti, postul de televiziune israelian Channel 2 a relatat, citand "un inalt oficial american", ca Guvernul de la Ierusalim ar fi decis deja sa atace instalatiile nucleare

Soldati israelieni, antrenandu-se langa Haifa (ianuarie 2012)

Soldati israelieni, antrenandu-se langa Haifa (ianuarie 2012)

Foto: Agerpres

ale Iranului. Informatia a fost anuntata cu doar cateva ore inainte ca premierul Benjamin Netanyahu si presedintele Barack Obama sa se adreseze influentului grup American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) in Washington, cel mai puternic grup de lobby pro-Israel din Statele Unite.

"Toti oficialii americani din domeniul serviciilor de informatii sunt siguri ca liderii israelienii au decis deja sa atace Iranul, cu exceptia cazului in care se va intampla o schimbare semnificativa cu programul nuclear iranian, in urmatoarele saptamani sau luni", a transmis Channel 2.

"Un inalt oficial a subliniat intr-o conversatie cu News 2 ca exista o disputa intre Israel si Statele Unite legata de intrebarea zilei de dupa atac, ce semnifica pretul atacarii instalatiilor nucleare iraniene", a relatat Channel.

Oficiali americani i-au avertizat pe omologii lor israelieni in legatura cu declansarea unui razboi regional, ce ar urma atacarii Iranului. Potrivit informatiilor difuzate de Channel 2, bombardarea instalatiilor nucleare ale Iranului ar putea atrage prabusirea Bursei israeliene si declansarea unei curse a inarmarilor in regiune.

Ca raspuns la declaratia oficialului american pentru Channel 2, "surse apropiate de Netanyahu" au afirmat ca Statele Unite fac tot ce pot pentru a-i "incatusa" pe israelieni si "a speria opinia publica din Israel".

Zile fierbinti in Golful Persic

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

Miting pro-regim la Teheran

Miting pro-regim la Teheran

Foto: Agerpres

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat in noiembrie 2011 ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat ca acuzatiile aduse de Israel si SUA fac parte dintr-o lunga campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a spus ca "Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina".

Comandantul adjunct al corpului de elita Garda Revolutionara a declarat si el recent ca Iranul va ataca orice tara al carei teritoriu va fi folosit de "dusmanii" Republicii Islamice pentru a lansa un atac militar impotriva noastra.

In plus, Iranul a avertizat de nenumarate ori ca va inchide stramtoarea Ormuz si a cerut Marinei SUA sa plece din Golf. Oficialii americani au avertizat ca nu vor permite blocarea stramtorii, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.