Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a salutat joi declaratiile presedintelui american Barack Obama privind minimalizarea discutiilor despre o posibila operatiune militara impotriva Iranului din cauza programului sau nuclear, a anuntat agentia de stat IRNA, citata de Reuters. Khamenei a adaugat insa ca liderul american a mai vorbit si despre "ingenucherea poporului iranian, prin intermediul sanctiunilor. Aceasta parte a afirmatiilor sale arata ca iluzia continua".

Ali KhameneiFoto: Agerpres

"Am auzit in urma cu doua zile ca presedintele Statelor Unite a spus ca ei nu se gandesc la un razboi cu Iranul. Acestea sunt cuvinte bune si o iesire din deziluzie", a afirmat Khamenei.

Reuters afirma ca se intampla foarte rar ca liderul suprem iranian sa laude un presedinte american. Khamenei a adaugat insa ca liderul american a mai vorbit si despre "ingenuncherea poporului iranian, prin intermediul sanctiunilor. Aceasta parte a afirmatiilor sale arata ca iluzia continua".

Marti, Obama a spus ca exista "o fereastra de oportunitate" de a folosi diplomatia pentru a rezolva chestiunile legate de programul nuclear iranian. Liderul de la Casa Alba a adaugat ca este in interesul fiecarei parti de a vedea ca problemele pot fi rezolvate intr-o maniera pasnica.

Declaratia lui Khamenei a fost facuta in aceeasi zi in care cele sase mari puteri implicate in dosarul iranian (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Germania si Marea Britanie) au cerut Iranului sa permita inspectorilor internationali sa viziteze complexul militar de la Parchin, unde Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) banuieste prezenta unui container susceptibil ca ar servi la testarea modelelor de explozie aplicabile armelor atomice.

Intr-o declaratie comuna, puterile occidentale si-au exprimat "regretul" in legatura cu intentia regimului de la Teheran de a-si spori operatiunile de imbogatire a uraniului.

Iranul a anuntat marti ca va permite accesul international la complexul militar, fara insa sa precizeze o data clara.

Diplomatii occidentali afirma ca iranienii incearca in prezent "sa curete" complexul de orice urma de activitate nucleara.

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

In plus, Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni economice dure impotriva Republicii Islamice.