Un atac israelian asupra instalatiilor nucleare ale Iranului nu ar face decat sa intarzie cu cativa ani dezvoltarea controversatului program al republicii islamice, a avertizat miercuri Institutul international pentru studii strategice (IISS), citat de AFP.

Directorul general al IISS, John Chipman, a prezentat la Londra raportul anual privind echilibrul fortelor armate in lume si a afirmat ca un atac preventiv israelian ar putea avea chiar un efect contrar, intarind determinarea Teheranului de a duce la bun sfarsit acest program.

"Opinia majoritatii expertilor militari este ca orice atac - fie ca e vorba de un raid sau de o campanie militara - nu va face decat sa intarzie o astfel de realizare (a armei nucleare) si ar putea sa incite regimul, o data ce se va reorganiza, sa avanseze si mai rapid spre acest scop", a spus acesta.

John Chipman a precizat ca "doar Statele Unite pot conduce o campanie militara" eficienta si ca Israelul are doar capacitatea de a efectua atacuri.

"Cred ca doar o campanie militara ar putea avea capacitatea de a intarzia de o maniera semnificativa obtinerea de catre Iran a armei nucleare", a spus el.

In opinia sa, un atac israelian este "putin probabil in acest an" in urma asigurarilor oferite de Barack Obama premierului Benjamin Netanyahu, in cadrul vizitei facute de acesta din urma la Washington.

Presedintele Obama a reafirmat cu aceasta ocazie ca nu exclude recurgerea la forta, ca ultima solutie, dar privilegiaza calea diplomatica si sanctiunile pentru a descuraja Iranul in continuarea programului sau nuclear.