Anders Behring Breivik, care a recunoscut ca a comis atacurile din Norvegia in care au fost ucisi 77 de tineri si 151 au fost raniti, a fost in mod formal acuzat de "acte de teroare" si "omucidere voluntara" de parchetul de la Oslo, relateaza AFP.

Anders Breivik, in fata judecatorilorFoto: Agerpres

Acesta este pasibil de 21 de ani de inchisoare, in cazul in care nu este declarat iresponsabil in urma expertizei psihiatrice, caz in care risca sa fie internat pe viata intr-o institutie de specialitate.

Procesul sau va incepe pe 16 aprilie. Expertii medicali au pareri impartite referitoare la starea psihica a lui Breivik.

O analiza de anul trecut a psihiatrilor numiti de tribunal a concluzionat ca acesta ar suferi de "schizofrenie paranoida".

Insa alti patru psihiatri care l-au evaluat pe Breivik au contrazis aceasta concluzie, afirmand ca acesta nu este nici psihopat nici schizofrenic si nu ar avea nevoie de medicamente.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane, in cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.