​Utilizatorii britanici de Internet pot avea conexiunile de internet restrictionate sau suspendate daca se constata ca au descarcat muzica sau filme ilegal, dupa ce furnizorii de internet BT si TalkTalk au pierdut in instanta un apel, informeaza Reuters.

Prin hotararea Curtii de Apel britanice, furnizorii de internet vor fi obligati sa trimita avertismente clientilor suspectati de catre studiourile de film sau casele de inregistrari de accesarea ilegala a materialelor asupra carora acestea din urma au drepturi de proprietate.

Daca un client va primi prea multe avertismente, furnizorul poate restrictiona accesul persoanei la internet sau ii poate suspenda contul.

Aceasta actiune urmeaza masurilor adoptate recent si in alte state, precum Franta si Noua Zeelanda, tari care au aprobat o lege prin care, la trei avertismente primite, utilizatorul de internet va fi deconectat.

In ianuarie un protest consistent online al consumatorilor, activistilor si a unor organizatii precum Wikipedia – care si-a oprit activitatea site-ului pentru 24 de ore – au oprit legea anti-piraterie care urma sa fie adoptata in SUA.

''Aceste proteste arata ca guvernul poate gasi neatractiva din punct de vedere politic protejarea detinatorilor de drepturi de proprietate intr-un mod prea strict'', a spus specialistul in drepturi de autor Adam Rendle, de la firma internationala de avocatura Taylor Wessing.

''Exista o mai mare mobilizare a miscarii pentru un internet liber, decat era in urma cu 18 luni'', a adaugat acesta.

BT si TalkTalk au afirmat ca legea britanica – care va produce costuri suplimentare si va duce la o posibila opozitie din partea clientilor – este incompatibila cu legislatia europeana.

''Acum, ca decizia a fost luata de Curte, vom privi cu atentie la judecata pentru a intelege implicatiile acesteia si sa ne analizam urmatorii pasi '', a mentionat BT intr-o declaratie.

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie, Ofcom, va fi acum nevoita sa publice un cod in care sa detalieze modul in care procesul va continua.