Iranul a anuntat marti ca va permite inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa viziteze complexul militar de la Parchin, unde agentia banuieste prezenta unui container susceptibil ca ar servi la testarea modelelor de explozie aplicabile armelor atomice, transmite Reuters, citand o informatie difuzata de agentia ISNA.

Luni, directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a spus ca inspectorii AIEA doresc sa viziteze "cat mai curand posibil" complexul aflat la sud-est de Teheran.

Seful AIEA a refuzat sa indice natura acestor activitati, precizand ca ar fi preferabil pentru agentie sa se deplaseze rapid in acest sit. Aceste activitati ne "fac sa credem ca ar fi preferabil sa mergem cat mai rapid", a spus el.

Accesul unei echipe de inspectori ai agentiei ONU a fost interzis in acest sit militar in luna februarie, contribuind astfel la esecul misiunii AIEA la Teheran.

Potrivit lui Amano, oficialii iranieni au propus expertilor agentiei, cu cateva ore inainte de a parasi tara, sa viziteze situl militar din Marivan, evocat si el intr-un raport foarte critic difuzat de AIEA in noiembrie. Inspectorii au declinat insa oferta.

"Parchin este un complex militar si accesul la el este un proces care consuma timp, de aceea vizitele nu pot fi permise frecvent... Noi le vom permite celor din AIEA sa-l viziteze inca o data", a anuntat misiunea diplomatica iraniana la Viena, intr-un comunicat citat de ISNA.

Nu se precizeaza o data clara pentru vizita inspectorilor AIEA.

Suspiciunile occidentale in legatura cu activitatile de la Parchin dateza inca din 2004, cand un cunoscut expert nuclear a afirmat ca imaginile din satelit indica faptul ca e vorba de un complex pentru cercetare si experimente ce pot servi armelor nucleare.

Inspectorii AIEA au vizitat complexul in 2005, insa nu au vazut locul despre care sustin acum ca include un container susceptibil ca ar servi la testarea modelelor de explozie aplicabile armelor atomice.

Complexul Parchin a fost mentionat in raportul AIEA din noiembrie, intarind astfel suspiciunile cancelariilor occidentale ca Iranul incearca sa fabrice o bomba atomica. Regimul de la Teheran neaga aceast lucru si sustine ca energia atomica e folosita doar in scopuri civile.