Ieri a surprins anuntul Chinei in legatura cu bugetul record pentru armata. Intr-adevar, in momentul in care realizezi ca cele o suta de miliarde pe care China le va cheltui in acest an pentru aparare inseamna aproape intreg bugetul Romaniei, incepi sa te intrebi daca nu cumva lucrurile au luat-o razna. Mai mult, la o privire mai atenta observam ca, din punctul de vedere al marimii, la nivel mondial, avem de-a face cu al doilea buget, situat imediat dupa SUA. Acestea fiind datele de la care pornim, sa vedem despre ce e vorba.

Suma este intr-adevar mare, dar daca trecem de prima perceptie, observam ca lucrurile nu sunt nici pe departe atat de infricosatoare. Din punct de vedere al ierarhiei, este cat se poate de normal ca a doua economie a lumii sa se situeze cam pe locul doi in ceea ce priveste majoritatea indicatorilor. Faptul ca bugetul pentru aparare este pe locul doi in lume este, din acest punct de vedere, un lucru absolut normal. Daca analizam cifrele, observam insa un lucru surprinzator: la un PIB cu aproximativ 50% mai mare decat al Chinei, SUA are un buget al apararii de aproape opt ori mai mare. Da, ati citit bine, nu este nicio eroare: SUA arunca pe geam o caruta de bani comparativ cu China. Mergand mai departe cu comparatiile cred ca ar trebui remarcat ca, in timp ce China are o economie dinamica, intr-o crestere sustinuta, SUA inca se zbate in mrejele crizei, facand eforturi disperate sa cosmetizeze cat mai mult realitatea.

Daca vom raporta cheltuielile militare ale Chinei la populatie sau la suprafata teritoriala vom obtine valori infime in raport cu SUA. In aceste conditii, oare de ce se mira toate canalele media? Sunt doua motive: cifrele in valoare absoluta care sunt mari si dinamica acestora care este, de asemenea, impresionanta. Toata lumea a marsat pe faptul ca sumele alocate bugetului apararii au crescut cu o valoare mai mare decat cresterea PIB-ului, insa daca ne raportam la PIB trebuie sa remarcam ca procentul alocat apararii este unul normal, fara a se depasi in niciun fel limitele de bun simt. Ceea ce sperie pe multi este ceea ce urmeaza. In cazul in care China isi continua evolutia fara accidente majore, ameninta sa devina un pol tehnologic militar deosebit, neavand decat un singur concurent: SUA. Vorbim despre tehnologie militara, indicator la care, probabil, armata Chinei nu se mai situeaza pe un loc atat de important.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri Economice.