Liderul olandez de extrema dreapta Geert Wilders a afirmat luni ca tara sa trebuie sa revina la gulden, moneda nationala utilizata inainte de adoptarea euro, si ca este necesar un referendum in acest sens, relateaza AFP.

"Spunem da pentru gulden, pentru ca aceasta moneda sa revina", a declarat Wilders, intr-o conferinta sustinuta la Haga. "Daca Herman van Rompuy (presedintele Uniunii Europene, n.r.) considera ca euro e sexy, noi consideram guldenul sexy".

"Inainte, eram foarte mandri de gulden, cea mai frumoasa moneda din Europa", a spus Wilders, care a cerut guvernului sa organizeze un referendum despre iesirea din Zona Euro si revenirea la gulden.

Bazandu-se pe un studiu comandat de formatiunea pe care o conduce, Partidul pentru Libertate, unei agentii londoneze eurosceptice, Lombard Street Research, Wilders a subliniat ca "euro nu este o moneda, euro costa bani".

Inconvenientele euro, respectiv o incetinire a cresterii si o reducere a cheltuielilor gospodariilor, sunt mai mari decat avantajele sale - o scadere a costurilor legate de ratele de schimb si o crestere a importurilor si exporturilor, argumenteaza Wilders.

Acesta sustine ca o pierdere de 51 de miliarde de euro generata de iesirea din Zona Euro ar fi compensata si nu ar depasi banii pe care Olanda ar putea sa-i cheltuiasca pentru salvarea sau sustinerea unor tari precum Grecia, Italia, Portugalia sau Spania, respectiv peste 125 de miliarde de euro in perioada 2012 - 2015.

PVV nu face parte din guvernul premierul liberal Mark Rutte dar il sustine, cu cei 24 de deputati pe care ii are in camera inferioara a parlamentului olandez.