Presedintele belarus Alexandr Lukashenko, devenit un paria in Europa din cauza represiunii exercitate asupra opozitiei din tara sa, a denuntat criticile europene in maniera sa caracteristica, apreciind ca este mai bine sa fii "dictator decat pederast".

Lukasenko a facut aceste declaratii la un concurs de schi, raspunzand la criticile formulate de ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, si de omolgul sau german Guido Westerwelle, care si-a recunoscut public homosexualitatea.

"Primul traieste la Varsovia, al doilea la Berlin", a spus el.

"In ceea ce-l priveste pe cel de-al doilea (...) dupa ce am auzit asta mi-am spus: mai bine sa fii dictator decat pederast", a comentat presedintele belarus.

Acesta nu este la prima declaratie de acest gen in ceea ce-l priveste pe Westerwelle. In februarie 2011, el a povestit ca i-a spus ministrului german ca nu-i iubeste pe "pederasti" si ca l-a sfatuit "privindu-l in ochi" sa duca o "viata normala".

Belarusul se confrunta cu sanctiuni occidentale dupa arestarea mai multor membri ai opozitiei, actiuni care s-au multiplicat dupa realegerea lui Alexandr Lukasenko in functie, in 2010, cu peste 80% din voturi.