Cinci militari americani si un translator afgan au luat parte la arderea unor exemplare ale Coranului, la baza Bagram din Afghanistan, in noaptea de 20 spre 21 februarie, a declarat sambata un oficial NATO apropiat de ancheta, transmite CNN. Afganii au protestat violent in urma incinerarii cartii sfinte a musulmanilor, cel putin 39 de persoane fiind ucise in confruntari.

Potrivit oficialului NATO, exemplarele din Coran s-au numarat printre materialele religioase confiscate dintr-o inchisoare aflata in cadrul bazei Bagram.

Oficiali afgani si din cadrul NATO ancheteaza incidentul, coalitia internationala anuntand ca o decizie va fi luata in urmatoarele saptamani.

Saptamana trecuta, presedintele SUA Barack Obama a transmis o scrisoare oficiala omologului sau afgan Hamid Karzai prin care isi cerea scuze pentru actiunea soldatilor NATO, care incinerasera mai multe exemplare din cartea sfanta a musulmanilor.

Obama mentiona in scrisoare faptul ca ceea ce s-a intamplat reprezinta o eroare si un gest nechibzuit si ca tara sa va lua toate masurile necesare ca aceste gesturi sa nu se mai repete. Presedintele a promis ca cei vinovati vor suporta consecintele faptelor lor.

Vineri insa, inalti clerici afgani au declarat ca scuzele oferite de Statele Unite in urma arderii Coranului nu vor fi acceptate niciodata, cerand judecarea si condamnarea militarilor americani care au comis acest "act diavolesc".

Incendierea exemplarelor din cartea sfanta a musulmanilor au afectat eforturile americanilor de a castiga si mai mult increderea afganilor, o parte esentiala a campaniei internationale de a slabi miscarea talibana si de a forta grupul insurgent de a negocia sfarsitul ostilitatilor.

Talibanii i-au indemnat pe musulmani sa atace trupele NATO si sa-i ucida pe soldati ca razbunare pentru necinstea comisa de acestia.

Forte de securitate afgane au atacat soldatii din coalitia internationala, cel putin sase militari straini, dintre care patru americani, au murit impuscati de colegii lor afgani in ultima saptamana.