China a cerut sambata guvernului de la Damasc si rebelilor ce incearca sa-l inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad sa puna capat imediat tuturor actelor de violenta, in special impotriva civililor, transmite Reuters. ONU a anuntat recent ca aproximativ 7500 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele guvernamentale si opozantii regimului lui al-Assad. Ultimele zile au fost marcate de lupte sangeroase desfasurate in Homs, la circa 160 de km de Damasc.

Lupte violente in Homs (februarie 2012)Foto: Agerpres

China a indemnat guvernul si rebelii "sa lanseze un dialog politic cuprinzator, fara preconditii" sub medierea trimisului special al ONU si Ligii Arabe pentru Siria, fostul secretar general al Natiunilor Unite, Kofi Annan.

"Guvernul sirian si toate partile implicate trebuie ca imediat, complet si neconditionat, sa inceteze toate actele de violenta, in special violenta indreptata impotriva civililor nevinovati", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Primavara siriana

O miscare de protest fara precedent a inceput in 15 martie 2011 in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", in care se incurajau manifestarile pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Manifestanti in Homs (ianuarie 2012)

Manifestanti in Homs (ianuarie 2012)

Foto: Agerpres

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie 2011, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza propriii cetateni.

ONU a anuntat recent ca aproximativ 7500 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele guvernamentale si opozantii regimului lui Bashar al-Assad.

In ultimele zile, trupele guvernamentale au bombardat intens orasul Homs, provocand sute de morti si raniti, conform unor organizatii pentru apararea drepturilor omului si relatarilor opozitiei siriene.