Presedintele american Barack Obama a declarat vineri, intr-un interviu pentru revista Atlantic, ca SUA este dispusa sa recurga la o solutie militara la criza iraniana. Presedintele a subliniat ca nu joaca "la cacealma" si ca SUA va respecta ceea ce a declarat, atat in ceea ce priveste o continuare a programul nuclear al guvernului de la Teheran cat si cu privire la un atac preventiv al Israelului, relateaza Reuters.

"Eu nu joc la cacealma" [in orig. "I don't bluff"], a afirmat Obama. Potrivit presedintelui american, "cred ca atat guvernul iranian cat si cel israelian recunosc ca atunci cand Statele Unite spun ca este inacceptabil ca Iranul sa obtina arme nucleare, credem ceea ce spunem."

Comentariile presedintelui american sunt facute cu o zi inainte de vizita in SUA a premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Luni, la Casa Alba, vor avea loc discutii intre administratia americana si reprezentantul israelian, pe fondul tensiunilor cauzate de amenintarile Israelului. SUA se teme ca Israelul ar putea ataca Iranul in lunile urmatoare daca nu primeste asigurari ferme din partea partenerului american ca este dispus sa ia o atitudine dura fata de guvernul de la Teheran.

In interviul acordat revistei Atlantic, Barack Obama a mai precizat ca, din punctul lui de vedere, sanctiunile internationale aplicate Iranului sunt "mult mai eficiente decat s-a anticipat" si ca ofera sansa unei rezolvari permanente a crizei.

Presedintele american a adaugat ca, in cazul in care sanctiunile nu dau roade, SUA pastreaza toate optiunile pe masa si ca e atat in interesul Israelului cat si a SUA ca Iranul sa nu obtina arme nucleare. "Cand spun ca este in interesul Americii, nu spun ca e ceva ce ne-ar placea sa rezolvam. Spun ca e ceva ce trebuie sa rezolvam", a precizat Barack Obama.