Un tanar musulman din cinci isi revendica, de o maniera asimilabila cu refuzul integrarii, cultura sa originara, potrivit unui studiu realizat la comanda ministerului de Interne si citat de AFP.

Raportul arata ca 78% dintre musulmanii interogati, cu varste cuprinse intre 14 si 32 de ani, se declara dispusi sa se integreze.

Desi 52% dintre musulmanii care nu sunt germani aproba ideea unei integrari in societatea germana, 48% arata "puternice tendinte de separare", potrivit sondajului efectuat de cercetatorii universitatii Jena si Bremen si mai multe institutii de sondare.

Acestia noteaza existenta unui grup "dur de religiosi cu puternice tendinte de refuz a lumii occidentale, de tolerare a violentei si fara tendinta de integrare", evaluat la 15% din tinerii musulmani germani si 24% in randul musulmanilor care nu sunt germani.

"Nu exista o singura lume musulmana in Germania, ci mai multe", concluzioneaza cercetatorii.

Studiul a fost efectuat telefonic in perioada 2009 - 2010 asupra unui esantion de 1.050 musulmani germani cu varste cuprinse intre 14 si 32 de ani.

"Cel care lupta impotriva libertatii si a democratiei nu va avea un viitor aici", avertizase ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich, care a prezentat studiul.

"Germania respecta originea si identitatea culturala a imigrantilor. Dar nu acceptam importul de atitudini autoritare, anti-democratice si fanatice legate de religie", a explicat el.

Studiul a starnit reactii dure din partea Partidului Liberal (FDP), a social-democratilor (SPD) si a verzilor.