Mii de manifestanti au incendiat joi casa guvernatorului local din orasul Quba, in nordul Azerbaidjanului, iar politia a intervenit folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea, relateaza AFP.

Imagini cu protestele au fost postate pe site-ul radioului Azadliq, filiala azera a Radio Free Europe, si arata o multime de oameni in fata unei locuinte devastata de flacari.

Agentia azera APA a precizat ca mai multi protestatari au fost arestati in urma confruntarilor cu fortele de ordine, soldate cu raniti in ambele tabere.

Guvernatorul a provocat furia locuitorilor dupa ce i-a acuzat, intr-o interventie televizata, ca isi "vand casele si patria la preturi mici pentru oameni din alte regiuni".

O sursa din administratia locala a precizat ca guvernatorul a fost concediat. Un anunt oficial urmeaza sa fie facut in aceasta seara.

Astfel de violente sunt rare in Azerbaidjan, fosta republica sovietica din Caucaz bogata in petrol si condusa cu mana forte de Ilham Aliev, care i-a succedat in 2003 tatalui sau, Heidar Aliev.

Azerbaidjanul este unul dintre cele mai laice state din lumea musulmana, furnizeaza hidrocarburi in Europa si este aliatul Statelor Unite in campania din Afghanistan.