Numarul moscheilor din America a crescut dramatic in ultimul deceniu, in ciuda protestelor la adresa acestora care au urmat atentatelor din 11 septembrie 2001, potrivit unei cercetari citata de Washington Post.

Cei care au realizat studiul au gasit un total de 2.106 centre islamice, comparativ cu 1.209 in 2000 si 962 in 1994. Circa un sfert dintre acestea au fost construite intre 2000 si 2001.

In 2010, protestul impotriva unui centru islamic langa "ground zero", fostul amplasament al Turnurilor Gemene, a provocat o dezbatere la nivel national pe problema Islamului, a extremismului si a libertatii religioase. Manifestatii anti-moschei au ajuns pana in Tennessee si California.

"Aceasta este o comunitate musulmana in crestere, sanatoasa, care este bine integrata in America. Cred ca este cel mai bun mesaj pe care il putem transmite in lume si in special in lumea musulmana", a declarat autorul-coordonator al studiului Ihsan bagby, profesor la Universitatea din Kentucky.

Centrele islamice sunt concentrate in sudul si vestul SUA. New York gazduieste cele mai multe - 257 - urmat California - 246 - si Texas - 166.

Estimarile numarului total de musulmani din America este o problema continua, populatia musulmana cautand sa aiba o voce mai puternica in viata publica. Recensamantul SUA nu intreaba insa despre religie.

Un studiu efectuat anul trecut a estimat numarul acestora la 2,57 milioane - circa 1% din intreaga populatie a Statelor Unite - similar cercetarilor din alti ani. Insa un raport al lui Bagby din 2000 a estimat 7 milioane, numar criticat ca exagerat.