​Un aparat al operatorului aerian american United Airlines a aterizat "pe burta" pe aeroportul Newark Liberty International din New Jersey, dupa ce trenul de aterizare a ramas blocat, iar pilotul nu a reusit sa-l coboare, transmite CBSNewYork. Incidentul a avut loc luni noaptea, iar anchetatorii incearca in prezent sa descopere ce s-a intamplat cu zborul 1524.

Aterizare de urgentaFoto: Captura YouTube

Avionul plecase din Atlanta si urma sa aterizeze pe aeroportul din Newark, moment in care pilotul a observat ca butonul luminos de la trenul de aterizare era aprins.

Pilotul a zburat in cerc deasupra aeroportului, iar controlorii de trafic i-au confirmat ca trenul de aterizare nu a fost coborat.

"As vrea sa aterizez... in acest moment", le-a spus pilotul celor din turnul de control.

Aparatul a atins solul cu burta, inainte de a se opri, iar pasagerii au fost evacuati cu ajutorul toboganelor gonflabile.

Niciunul dintre cei 69 de pasageri si patru membri ai echipajului nu au fost raniti in timpul incidentului.

Pistele aeroportului Liberty au fost inchise timp de o ora, toate decolarile si aterizarile fiind suspendate. Doua dintre piste au fost redeschise la circa o ora dupa aterizarea aparatului.

Mai multe echipaje de urgenta erau pregatite sa intervina in cazul producerii unui incendiu, insa pompierii nu au descoperit fum sau foc la bordul aparatului.

Acesta este cel de-al treilea incident major din ultimele luni in care este implicata o aeronava de pasageri ce are probleme cu trenul de aterizare.

La 18 octombrie 2011, pilotii unui aparat Boeing 727-200 ce apartine companiei Iran Air au reusit sa aterizeze avionul pe un aeroport din Teheran in ciuda faptului ca rotile din fata nu au mai putut fi coborate. Aparatul, la bordul caruia se aflau 94 de pasageri si 19 membri ai echipajului, efectua un zbor intre aeroportul Sheremetyevo din Moscova si Imam Khomeini din Teheran. In momentul in care se pregateau de aterizare in capitala iraniana, membrii echipajului au descoperit ca trenul din fata al aparatului nu putea fi coborat. Pilotii au decis atunci sa zboare pe aeroportul Mehrabad, reusind sa aterizeze aeronava doar pe rotile din spate.

La 1 noiembrie, un aparat Boeing 767 care decolase din Newark (New Jersey) a efectuat o aterizare de urgenta pe aeroportul international Frederic Chopin din Varsovia dupa ce a avut probleme la trenul de aterizare. Avionul companiei LOT a zburat circa o ora deasupra Varsoviei, inainte ca pilotii sa decida aterizarea aeronavei. Presedintele Bronislaw Komorowski a anuntat atunci ca va decora echipajul cu medalii de stat.