Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat marti ca Iranul va fi in masura sa majoreze pretul la petrol si sa "sufoce economia mondiala" daca va deveni putere militara nucleara, relateaza AFP.

"Fiecare trebuie sa inteleaga ca daca ne ingrijoram fata de cresterea pretului la petrol ne ingrijoram si mai mult daca Iranul, fereasca Dumnezeu, va prelua controlul asupra centrelor energetice din Golf", a declarat premierul, in cadrul unei conferinte dedicate economiei si mediului inconjurator.

"Iranul ar putea dicta preturi din ce in ce mai ridicate si ar putea astfel sufoca economia mondiala", a pledat el.

"Oricine vrea sa stopeze utilizarea manipulatorie a productiei de petrol, a influentei pe pietele mondiale si a amenintarilor asupra economiei mondiale trebuie sa se angajeze pentru a stopa cursa Iranului spre nuclear", a subliniat acesta.

Netanyahu a precizat in acest weekend ca programul nuclear al Iranului va constitui principalul subiect al discutiilor din 5 martie cu presedintele american Barack Obama, la Casa Alba.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a recunoscut vineri in raportul sau trimestrial ca are "divergente majore" cu Teheranul legate de clarificari ale acestui program nuclear.

Comunitatea internationala acuza Iranul ca incearca sa obtina arma atomica sub acoperirea unui program civil, acuzatii negate insa de conducerea republicii islamice.

Israelul mentine ambiguitatea in privinta eventualitatii unor lovituri asupra siturilor nucleare ale Iranului, in cazul in care sanctiunile internationale impuse Teheranului vor esua.