Cel putin zece persoane au fost ucise marti de "rasculati" in apropiere de Kashgar, in regiunea autonoma majoritar musulmana Xinjiang, anunta agentia China Noua, preluata de AFP.

Victimele au fost atacate cu arme albe in districtul Yecheng, a precizat agentia oficiala a Chinei, care adauga ca politia a ucis doi "asasini" si ii urmareste pe ceilalti.

Xinjiang este zguduita frecvent de tensiuni sociale din cauza disputelor dintre etnia Han (majoritara in China) si uigurii (musulmani turcofoni).

Cei din urma denunta represiunea culturala si religioasa la adresa lor precum si imigratia masiva a etniei han, care ar ameninta dezvoltarea economica a acestei regiuni sarace, dar bogata in resurse naturale.

Xinjiang s-a confruntat cu revolte la finele lui iulie - inceputul lui august 2011, in urma carora Beijingul a trimis o brigada de elita a politiei in regiune. Atacurile atribuite, oficial, uigurilor, si riposta politiei au ucis peste 20 de oameni.

Violente mai sangeroase au izbucnit in iulie 2009. Peste 1.600 de persoane au fost atunci ranite si aproape 200 ucise in Urumqi, capitala acestei regiuni autonome.

Majoritatea victimelor au fost atunci membri ai etniei han. In zilele urmatoare, acestia au recurs la razbunari, lansand expeditii punitive impotriva uigurilor.