Candidatul socialist la prezidentialele franceze, Francois Hollande, a avansat o propunere soc: impozit de 75% pentru veniturile celor mai bogati contribuabili, suscitand atat atacuri cat si reactii de sustinere din partea concurentilor sai, relateaza AFP.

Aceasta taxa, care ar urma sa se aplice celor care castiga peste un milion de euro pe an, este un apel la "patriotismul" lor, s-a justificat Francois Hollande, favorit in sondaje in fata lui Nicolas Sarkozy. "Tine de patriotism sa accepti sa platesti un impozit suplimentar pentru a redresa tara", a spus el.

In ziua precedenta, el a starnit o mare surpriza lansand aceasta idee in cadrul unei emisiuni a televiziunii TF1. "Am considerat, si fac aici acest anunt, ca peste un milion de euro pe an rata impozitului ar trebui sa fie de 75%. Nu e posibil sa ai astfel de nivele de salarizare", a declarat el.

Primarul socialist al Parisului, Bertrand Delanoe, a precizat ulterior ca aceasta rata de impozitare s-ar aplica doar sumei care depaseste un milion de euro pe an.

Pana la acest anunt, Hollande propunea crearea unei noi transe de impozitare, de 45%, pentru veniturile anuale mai mari de 150.000 de euro.

Dreapta franceza s-a dezlantuit marti impotriva propunerii lui Francois Hollande, evidentiind riscurile fugii de capital spre tari cu regimuri fiscale mai laxe, precum Elvetia sau Belgia.

"E vorba in primul rand de fuga de capital. In fiecare zi, Francois Hollande inventeaza un impozit suplimentar", a spus ministrul Afacerilor Externe, Alain Juppe.

In schimb, la stanga Partidului Socialist, Frontul de Stanga, in randul caruia activeaza si comunistii, a minimalizat aceasta propunere. "Nu-i va viza decat pe patronii CAC 40 (cele mai mari intreprinderi franceze) si pe marii sportivi".

In materie fiscala, comparatiile sunt dificile intre tari, in conditiile in care sistemele fiscale sunt complexe si structural diferite.

Potrivit unui studiu al Eurostat publicat in iunie 2010, rata maximala de impozitare asupra veniturilor persoanelor din Uniunea Europeana are cel mai mare nivel in Suedia (56,4%).

Daca va fi ales si va aplica aceasta masura, Francois Hollande va actiona invers fata de adversarul sau Nicolas Sarkozy care, cand a ajuns la putere in 2007, a pus in practica un "scut fiscal" destinat protejarii contribuabililor fata de o taxare excesiva. Acest dispozitiv limita la 50% din venituri impozitele totale asupra celor mai bogate persoane.

Atunci, el justifica aceasta masura prin evitarea evaziunii fiscale si a fugii de creiere. In fata crizei economice, dispozitivul a fost anulat vara trecuta.

Ultimele sondaje indica o apropiere in primul tur intre principalii candidati, dar raman net favorabile lui Francois Hollande. El ar urma sa castige turul doi cu circa 56% din voturi.