Judecatorii Curtii Constitutionale din Germania au declarat marti ilegala mini-comisia de deputati constituita de Bundestag pentru a decide rapid si in secret masurile de salvare din Zona Euro, cu o singura exceptie - cumpararea de obligatiuni suverane pe piete, relateaza AFP.

Judecatorii Curtii Constitutionale din Karlsruhe (sud) au considerat ca existenta acestui organism redus format din noua membri violeaza drepturile celorlalti 611 parlamentari si constituie "un tratament inechitabil" in privinta acestora, a precizat presedintele Curtii, Andreas Vosskuhle.

Politica bugetara "tine de raspunderea Bundestagului in intregimea sa", a spus Vosskuhle.

O singura exceptie a fost consimtita de judecatori: deciziile de cumparare de obligatiuni suverane pe piete. Pentru acest caz, curtea a retinut argumentul necesitatii confidentialitatii si a cofirmat legalitatea mini-comisiei.

Bundestagul, camera inferioara a parlamentului german, a creat in octombrie 2010 un grup de noua deputati, toti membri ai comisiei pentru Buget, insarcinati cu adoptarea deciziilor rapide la solicitarile partenerilor europeni.

Ei urmau sa ia decizii, in cazul unor urgente, asupra utilizarii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), mecanismul de salvare al Zonei Euro creat in 2010.

Presedintele solicitase o procedura mai simpla decat cea presupusa de convocarea intregului parlament de 620 de membri si chiar decat o decizie la nivelul comisiei pentru Buget, formata din 41 de parlamentari, cerand o anumita confidentialitate, in special pentru deciziile care ar putea influenta piete precum cele ale obligatiunilor suverane.

Doi deputati din opozitie au reclamat constituirea mini-comisiei la Curtea Constitutionala, apreciind ca aceasta procedura le limiteaza drepturile de parlamentari.