Statele Unite au catalogat amenintarile nord-coreene de a riposta cu un "razboi sacru" la manevrele comune intreprinse de Washington si Coreea de Sud drept retorice si de "fanfaronada", relateaza AFP.

"Exercitiul (efectuat impreuna cu Coreea de Sud) este organizat cu regularitate. Si ca de obicei, avem parte in timpul desfasurarii exercitiilor de acest gen de retorica si laudarosenii", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Victoria Nuland, in cadrul unei conferinte de presa.

"Pentru noi nu este, asadar, nimic nou aici", a adaugat aceasta.

Coreea de Sud si Statele Unite au lansat luni manevre comune de mare anvergura.

Exercitiile militare anuale ale SUA implica 2100 de militari americani si omologii lor sud-coreeni. De altfel, Washington-ul insista ca exercitiile militare sunt defensive in natura, insa nu sunt legate de evenimente geopolitice. Exercitiile curente sunt programate pana pe 9 martie, iar un al doilea set de exercitii se va desfasura pana la sfarsitul lui aprilie.

Coreea de Sud si Statele Unite efectueaza in mod regulat exercitii militare, in timp ce Coreea de Nord le catalogheaza frecvent drept o provocare.

Inaintea acestor manevre, Kim Jong-Un, noul lider al Coreei de Nord, a vizitat doua unitati militare, a raportat presa oficiala duminica.

Zona "este un focar unde poate izbucni in orice moment un razboi din cauza provocarilor iresponsabile ale inamicului catre agresiune", a declarat noul lider, care i-a succedat tatalui sau decedat la 17 decembrie, conform agentiei oficiale KCNA.

Sambata, Phenianul a amenintat, de asemenea, cu lansarea unui "razboi sacru" la adresa manevrelor comune, numindu-le "o declaratie mascata de razboi".