Coreea de Nord a declarat ca este pregatita sa lupte intr-un razboi cu Statale Unite si Coreea de Sud, dupa ce cei doi aliati militari au inceput luni exercitiile militare comune, relateaza CNN. "Sute de mii de militari sunt pregatiti pentru un razboi care implica folosirea de echipament nuclear", a informat agentia de stiri nationala a Coreei de Nord, mentionand ca Phenianul considera practice exercitiile militare, in eventualitatea unui atac asupra nordului.

Comunitatea internationala a negociat timp de mai multi ani in privinta programului nuclear al Coreei de Nord. Cele mai recente discutii intre Coreea de Nord si SUA s-au incheiat vineri, insa au inregistrat progrese abia vizibile. Acestea au reprezentat primele discutii la nivel inalt dupa moartea fostului lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Il, si de la preluarea puterii de cel mai mic fiu al sau, Kim Jong-Un.

Moartea lui Kim Jong-Il a determinat reluarea negocierilor diplomatice ale Statelor Unite cu Coreea de Nord, inclusiv discutii formale privind incheierea programului nuclear al Phenianului si acordarea, in schimb, de asistenta alimentara din partea SUA.

Exercitiile militare anuale ale SUA implica 2100 de militari americani si omologii lor sud-coreeni. De altfel, Washington-ul insista ca exercitiile militare sunt defensive in natura, insa nu sunt legate de evenimente geopolitice. Exercitiile curente sunt programate pana pe 9 martie, iar un al doilea set de exercitii se va desfasura pana la sfarsitul lui aprilie.

Coreea de Sud si Statele Unite efectueaza in mod regulat exercitii militare, in timp ce Coreea de Nord le catalogheaza frecvent drept o provocare.