​Aproape 90% dintre alegatorii sirieni au votat luni in favoarea adoptarii unei noi Constitutii in Siria, ceea ce va duce la abolirea suprematiei Partidului Baas, aflat la guvernare de jumatate de secol, potrivit televiziunii de stat siriene, citata de RIA Novosti.

Cu o prezenta la urne de 57,4%, 89,4% dintre alegatori au votat in favoarea intr-un referendrum care promite schimbari constitutionale in ceea ce priveste prerogativele presedintelui si ale guvernului. Opozitia din Siria a cerut boicotarea referendumului.

Statele Unite au subliniat luni ca referendumul organizat in Siria este de un "cinism absolut" si ca il resping categoric, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nulland, a declarat ca presedintele sirian Bashar Al-Assad "a propus sa se voteze in cadrul unui scrutin pe care sa il controleze, pe o bucata de hartie pe care sa o controleze, in incercarea de a se mentine la putere".

Potrivit noilor prevederi ale Constitutiei, sistemul politic al tarii va fi unul pluralist, desi va fi interzisa formarea de partide politice bazate pe linii religioase. De asemenea, presedintele tarii poate fi ales de doua ori consecutiv, mandatul fiind de sapte ani, insa un articol al Constitutiei prevede ca aceste masuri vor intra in vigoare in 2014, odata cu urmatoarele alegeri pentru sefia statului. In urma acestei prevederi, Assad ar putea, teoretic, sa ramana la putere pentru inca 16 ani.

Anuntul organizarii unui referendum pentru adoptarea unei noi Constitutii vine dupa ce Uniunea Europeana a sanctionat banca centrala siriana si a inghetat activele mai multor oficiali din guvern.