Statele membre ale UE vor aproba in aceasta saptamana candidatura Serbiei la blocul comunitar, a declarat luni ministrul de externe francez, Alain Juppe, citat de Reuters. Aceasta declaratie vine dupa ce saptamana trecuta Serbia a solutionat unele diferente referitoare la problema fostei provincii Kosovo.

Acordarea statutului de candidat la UE este un pas esential pentru Serbia spre deschiderea formala a negocierilor, care au in vedere armonizarea legislatiei nationale cu standardele comunitare. Acestea sunt prevazute sa dureze un an.

Juppe a spus reporterilor la o intalnire a ministrilor de externe din UE, la Bruxelles, ca au fost intrunite conditiile si ca nu au fost obiectii, iar aprobarea formala va veni la intalnirea ministrilor din UE, care va avea loc marti, si la summitul liderilor din Uniunea Europeana de joi si vineri.

"Este o incurajare data Serbiei pentru a-si continua drumul spre UE", a adaugat ministrul francez.

In luna decembrie, Belgradul a esuat in obtinerea statutului de candidat pentru ca multe guverne din UE sunt ingrijorate cu privire la tensiunile de la granita cu Kosovo.

In timpul unor discutii mediate de UE care au avut loc vineri, statele din fosta Iugoslavie au ajuns la un compromis, precizand modul in care Kosovo va fi reprezentat la intrunirile regionale. Formula gasita a avansat in problema independentei Kosovo, care a fost declarata in anul 2008, si pe care Serbia refuza in continuare sa o recunoasca.

Pentru a sublinia suportul oferit Serbiei in drumul spre UE, Germania – un oponent major anul trecut - a aratat ca este mai deschisa fata de candidatura sarbilor.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo in anul 1999. Mai mult de 80 de tari, printre care Statele Unite si o mare parte din tarile membre ale UE, au recunoscut Kosovo ca stat independent. Intelegerea de vineri este parte a unui lung dialog mediat timp de un an de catre Uniunea Europeana si are intentia de a reduce tensiunile dintre cele doua state. In aceste noi conditii, Kosovo nu va mai fi reprezentat la intrunirile din Balcani de catre corpul Natiunilor Unite, ci va fi capabil sa participe la intelegeri in nume propriu.