Unul dintre cei mai cunoscuti atei din lume, profesorul britanic Richard Dawkins, a recunoscut zilele trecute ca nu poate fi sigur ca Dumnezeu nu exista, transmite Telegraph. Marturisirea a fost facuta in timpul unui "dialog public" cu arhiepiscopul de Canterbury, Dr. Rowan Williams, desfasurat la Universitatea Oxford, pe marginea rolului pe care religia il joaca in societatea britanica.

Richard Dawkins (st.), Sir Anthony Kenny si Dr. Rowan WilliamsFoto: Captura Telegraph

Discutia de la Sheldonian Theatre a venit la sfarsitul unei saptamani in care au avut loc dezbateri aprinse despre rolul religiei in viata publica britanica.

In urma cu cateva zile, Sayeeda Hussain Warsi, Baronesa de Warsi si lidera a conservatorilor, a avertizat in legatura cu un val de "secularism militant" ce ameninta fundatiile religioase ale societatii britanice.

Telegraph afirma ca discutia dintre Dawkins si Williams a provocat un interes major in intreaga lume, fiind transmisa in direct pe Internet. Timp de aproape o ora si jumatate, cei doi au discutat despte "Natura fiintei umane si intrebarea originii lor fundamentale", abordand subiecte precum intelesul constiintei, evolutia limbajului omenesc si a omului.

Publicatia afirma ca, pentru cea mai mare parte a timpului, arhiepiscopul de Canterbury l-a ascultat pe profesorul Dawkins dand explicatii despre evolutia omului, marturisindu-i acestuia, la un moment dat, ca a fost "inspirat" de "eleganta" discursului acestuia.

Surpriza a venit in momentul in care profesoul Dawkins a recunoscut ca este mai putin de 100 la suta sigur de convingerea sa ca nu exista nici un Creator.

Filozoful Sir Anthony Kenny, care a moderat discutia, l-a intrebat pe profesor: "De ce nu va spuneti agnostic?", moment in care Dawkins a raspuns ca asa face.

Sir Anthony Kenny a continuat: "Sunteti descris drept cel mai faimos ateu din lume", la care Dawkins a replicat ca este sigur de convingerile sale in proportie de "6.9 din 7".

"Cred ca probabilitatea existentei unui creator supranatural este foarte, foarte mica", a spus Richard Dawkins, adaugand ca e convins ca e foarte probabil sa existe viata pe alte planete.

La randul sau, arhiepiscopul de Canterbury, Dr. Rowan Williams, a afirmat ca el crede ca fiintele umane au evoluat din stramosi non-umani, dar au fost totusi creati "dupa chipul lui Dumnezeu".

Arhiepiscopul a mai spus ca explicatia crearii lumii, prezentata in Geneza din Biblie, nu trebuie luata "in mod literal".

Citeste mai multe pe pagina oficiala a lui Richard Dawkins.