Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a spus luni ca, daca va fi reales, nu va mai desfasura referendumul asupra noului tratat al Uniunii Europene privind stabilitatea bugetara si guvernanta economica, informeaza Reuters.

Sarkozy, un conservator, spusese de mai multe ori ca va apela la referendum in diferitele decizii politice daca va castiga cel de-al doilea mandat de presedinte, insa a mentionat acum ca va fi dificil sa supuna votului public compactul fiscal solicitat de UE.

“Nu. Daca noi avem de aprobat un tratat cu 200-250 de articole, nu vad cum am putea formula o intrebare clara”, a spus Sarkozy la postul de radio francez RTL.

Actualul presedinte a adaugat si ca un plebiscit national va fi eficient intr-o discutie cu privire la o tema europeana daca exista o indicatie clara, precum cea in care se supune la vot aderarea unei tari la UE.

Sarkozy, pe care sondajele il plaseaza in urma rivalului socialist, Francois Hollande, cu valori intre 1si 6 puncte procentuale in primul tur (care va avea loc pe 22 aprilie) si cu 12 procente in cel de-al doilea tur (pe 6 mai), a declarat in momentul lansarii campaniei electorale, la mijlocul lunii februarie, ca el doreste sa ofere o “voce” cetatenilor in ceea ce priveste politica interna.

Liderii statelor membre UE intentioneaza sa semneze in martie tratatul fiscal propus de Franta si Germania si aprobat pe 25 ianuarie. Tratatul va impune sanctiuni automate asupra tarilor care depasesc limitele bugetare precizate de tratat si trebuie introdus in legislatia nationala la nivel de Constitutie sau legislatie echivalenta.