Banii sunt parcati pe conturi elvetiene, sub nume scurte: Asri, Sobr sau Rivi. In dosul acestora, se afla firme cu nume care nu releva mult, cum ar fi Business Company. Conturile sunt administrate de un fond de proprietate, pentru mandantul Lavrentis Lavrentiadis, care de saptamana trecuta a fost luat in vizorul justitiei grecesti. La cererea procuraturii, conturile din Elvetia i-au fost inghetate. E un prim caz si exemplar, pentru ce s-ar putea intampla cu multi alti evazionisti fiscali. Ministerul de Finante grec a publicat o lista de 170 de pagini, cu 4.152 de nume, pe care ministrul Evangelos Venizelos a numit-o „lista rusinii“.

Are de gand guvernul grec, cu adevarat, sa-si traga evazionistii fiscali „de urechi“ si sa-i puna la plata? E greu de zis. Si totusi, un prim pas a fost facut, chiar daca cele 158 de milioane de euro blocate pe conturile din Elvetia ale lui Lavrentiadis nu reprezinta decat o picatura intr-un ocean. Intre 40 si 50 de miliarde de euro este evaluata suma nedeclarata la fisc, sau ascunsa prin oaze fiscale.

Pe urma banilor datorati statului elen s-au pornit si agentii fiscali din Germania, care si-au oferit stiinta si experienta de munca Greciei, aflate in prag de faliment. 160 de functionari publici germani, unii dintre ei readusi de la pensie, vor sa porneasca asaltul

impotriva „pacatosilor fiscali“, cum sunt numiti acestia in Germania.

In 4 martie 2010, scriam despre Grecia, odiseea unui faliment si cum si-au impins bogatasii greci propria tara in prapastie. Iata ca, dupa doi ani, un nou guvern si pachete de salvare de sute de miliarde de euro de la Europa, se pare ca lucrurile incep sa se miste si mai in adancuri. De la marea evaziune fiscala, pana la „fakelaki“ sau plicul pe sub masa, nonsalanta cu care statul a fost pradat de ce i se cuvine, prin lege, apare ca sport national, in tara Olympului.

Iar o proasta administratie, uneori masluita, a finantelor de stat a dus si ea la adancirea crizei grecesti. Cu 1.600 de panzere ale armatei elene se lauda ministrul grec al Apararii. De patru ori mai multe decat are Germania, de trei ori mai mare ca teritoriu si de sapte ori mai mare, ca populatie. Insa nemtii sunt asi, la export. Nu doar tancuri blindate au fost vandute Greciei, ci si submarine, in valoare de aproape 4 miliarde de euro. In „Scandalul submarinelor nemtesti pentru greci“ au fost implicate ambele tari, deopotriva. .

Cazul Lavrentiadis promite sa deschida o cutie a Pandorei, in ce priveste „executarea“ evazionistilor fiscali. Tanarul antreprenor mizeaza insa pe timp si „un guvern mai prietenos, dupa alegerile din primavara“, scrie Sueddeutsche.de.

Desi agentul sau PR din Atena a declarat presei, la solicitarea acesteia, ca e vorba de „bani curati“ si de „averea personala“ a lui Lavrentiadis, care a fost blocata pe conturile elvetiene, aceste afirmatii par a nu sta in picioare, cel putin pentru procuratura elena. Aceasta face presiuni asupra lui, sa-si aduca in tara banii depusi pe conturile din strainatate.

Si pe buna dreptate, deoarece pretentii asupra acestor bani are si banca Proton, intre timp nationalizata. Lavrentiadis a preluat banca in anul 2009 si a acordat credite unor firme aflate „sub control direct si indirect“ al omului de afaceri, in valoare de 724.000.000 de euro.

Banii s-au scurs apoi in societati off-shore, banca a intrat in faliment. Intr-un raport din 2011, Banca Centrala a Greciei a documentat afacerile dubioase ale bancii Proton, care a trebuit salvata cu bani de la stat. Pana acum, doar 51 de milioane de euro ar fi fost recuperati din Asia, mai scrie publicatia citata.

Cateva nume de datornici sunt: Giannis Paftopoulos, proprietarul celei mai mari firme de depanari grecesti (14,29 milioane de Euro), Sami Fais, patronul unei mari firme de textile (1,82 milioane euro), Pavlos Psomiadis, patronul unei renumite firme de asigurari grecesti (1,15 milioane de euro). Nu doar oameni de afaceri, ci si cantareti, sportivi, patroni de cluburi de fobal apar pe „lista rusinii“. Fosta ministru a turismului a demisionat, tot pe baza de evaziune fiscala.

Alaturi de greci, sunt nume arabe, rusesti, sau chiar germane: Hutter, Scheerer, Elstner, Bodecker si Grundmann. Reinhard Grundmann datoreaza fiscului grec 772.566,62 Euro, pentru afacerile derulate de firma sa Indoakzis, mai cu seama in timpul Jocurilor Olimpice.

La adresa firmei insa nu mai e nimeni, telefoanele au fost taiate, iar firma a fost radiata. De la

aceasta firma, nu mai prea sunt sperante de bani.

Cum nu mai sunt nici de la „ capul listei“, un anume Nikos Kasimatis, cu o datorie de aproape 952,1 milioane de euro, la stat. Bani ce nu vor fi, probabil, niciodata recuperati, deoarece impricinatul e inchis si condamnat la 223 de ani de inchisoare. Unii dintre datornicii de pe lista sunt decedati sau disparuti, multe dintre firme lichidate.

Guvernul grec a mai dat un ultimatum evazionistilor fiscali. In 14 noiembrie 2011, acestia aveau 10 zile la dispozitie, sa-si plateasca impozitele si taxele la stat. Cati dintre ei au facut-o, nu stim. Oricum, presa elena urla ca simpla lista, fara masuri aspre de la guvern, e doar „praf aruncat in ochi“. Insa cei 160 de agenti si controlori fiscali germani sunt in mars. In mars catre gaurile din finantele grecesti, in care mai descopera, prabusit, si cate un „pacatos“ conational de-al lor.