Presedintele Barack Obama a declarat vineri ca SUA si aliatii sai vor intrebuinta "orice modalitate disponibila" pentru a opri masacrul unor oameni nevinovati in Siria, in cel mai dur discurs pe aceasta problema de la debutul crizei care a dus la moartea a mii de oameni, relateaza Daily Telegraph.

Liderul american nu dat informatii specifice referitoare la ce vor face puterile occidentale pentru a ajuta. Fara un acord la nivel international asupra unei confruntari armate si cu un presedinte sirian care nu e dispus la niciun compromis, SUA are optiuni limitate, scrie publicatia britanica.

"Este imperativ pentru comunitatea internationala sa fie activa si sa transmita un mesaj clar presedintelui Assad ca este timpul pentru o tranzitie. Este timpul sa se opreasca uciderea cetatenilor sirieni de catre propriul guvern," a spus Obama, dupa o intalnire cu premierul danez.

Presedintele a adaugat apoi ca natiunile nu isi pot permite sa fie "spectatori" pe masure ce crimele continua.

Obama a vorbit la scurt timp dupa ce secretarul de stat Hillary Clinton a folosit un discurs puternic pentru a acuza Rusia si China ca protejeaza Siria.

Liderul de la Casa Alba a afirmat ca este incurajat de progresul din Tunisia de vineri, cand peste 60 de state, intr-un bloc unificat, au cerut ONU sa inceapa planificarea unei misiuni de mentinere a pacii care sa lucreze imediat dupa ce regimul lui Assad puna capat reprimarii sangeroase a opozitiei.